SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: SK-BORC13
SK-BORC13
Organische chemie 2 - theorie & praktijk
Cursus informatie
CursuscodeSK-BORC13
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
- Het verwerven van inzicht in belangrijke reactiemechanismen die brede toepassing vinden bij de planning en uitvoering van (meerstaps) syntheses van een scala aan (complexe) op koolstof-gebaseerde moleculen en daarvan afgeleide materialen.
- Inzicht krijgen op de maatschappelijke en ethische consequenties van organisch chemisch onderzoek door hierover na te denken en case studies te bediscussiëren 
- Veilig leren werken op een laboratorium en het opdoen van essentiële lab-vaardigheden  
Inhoud
De cursus bouwt verder op de opgedane kennis in de vakken Organische chemie en spectroscopie (SK-BORSP) of Bio-organische chemie (SK-B1BIOC) en maakt deel uit van de leerlijnen Katalyse & Organische Chemie (ook voor de master Nanomaterials). De kennis opgedaan in deze cursus is een vereiste voor het volgen van Organische Chemie 3 (SK-BORC3), Organometallic Chemistry (SK-B3OMC) en is sterk aanbevolen voor de cursus Katalyse (SK-BKATA). 

Synthese vormt het 'hart' van de chemie en dankzij dit kunnen allerlei mogelijke stoffen gemaakt worden. In dit onderdeel staan de beginselen en context van de organische synthese centraal.

In deze cursus ga je de op niveau 1 opgedane kennis over mesomerie, nucleofiele substitutie- en eliminatie reacties, carbokation, carbanion, radicalen, stereochemie, zuur-base gedrag etc., verder uitdiepen. Specifieke onderwerpen zijn conjugatie, aromaticiteit, electrofiele aromatische substitutie, nucleofiele aromatische substitutie, de chemie van carbonylverbindingen, en de chemie van functionele groepen zoals amines en alcoholen, Hiermee kun je de reactiviteit, het gedrag en het maken ("synthese") van verbindingen ("stoffen"), die als materiaal (bijv. polymeer) of biologische actieve stof (bijv. geneesmiddel) belangrijk zijn verklaren. 

Tijdens het practicum voert iedere student twee reacties uit. Iedere student doet een electrofiele aromatische substitutie, en daarnaast een Grignardreactie, carbonyl­alkylering of Wittig-reactie. Bij deze experimenten staat het verband tussen theorie en praktisch handelen centraal. Verder ligt de nadruk op het veilig en gecontroleerd leren omgaan met reactieve, giftige, kankerverwekkende en stinkende stoffen.

De beoordeling van het practicum is gebaseerd op de voorbereiding en uitvoering van de experimenten, de uitwerking van de resultaten en schriftelijke verslaglegging in de vorm van het labjournaal en een verslag.

De schriftelijke deeltoetsen bestaan uit open vragen. Er mogen hiervoor geen hulpmiddelen gebruikt worden naast welke tijdens het tentamen worden uitgereikt.

Als deel van de leerlijn Ethiek en Maatschappij is er een verplichte opdracht omtrent “verantwoordelijkheid in organische synthese”. 

Informatie voor honoursstudenten:
Als deel van deze cursus kan een verdiepende opdracht worden uitgevoerd voor het honoursprogramma. Deze opdracht omvat een literatuurstudie en een presentatie over de totaalsynthese van een natuurproduct of medicijn. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met dr. ing. D.L.J. Broere.

N.B.
Kies bij inschrijving in Osiris voor Organische chemie 2 voor HC groep 1 in tijdslot ABC, of voor HC groep 2 in tijdslot BCD. ABC kun je combineren met Fysische chemie 2 (sk-bfych) in D; BCD kun je combineren met Massaspectrometrie en Proteomics (sk-b2mspr) in A of niveau 3 vak Advanced Superstructures (sk-bassm) in A. Je kunt Organische chemie 2 dus NIET combineren met een ander vak in dubbel tijdslot AD!
SluitenHelpPrint
Switch to English