SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: B-B3IMMB09
B-B3IMMB09
Immunobiologie
Cursus informatie
CursuscodeB-B3IMMB09
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Aan het eind van de cursus heb je:
  • Een inzicht in de functie van het immuunsysteem, op het niveau van het boek The Immune System (Parham).
  • kennis van het selecteren en verwerken van immunologische literatuur,
  • een immunologisch onderwerp/probleem eigen maken en uitdiepen aan de hand van primaire literatuur.
  • kennis met het gebruik van wiskundige modellen en bioinformatica in immunologisch onderzoek.
  • een idee van wat er fout gaat in bepaalde immune systeem relateerde ziektes,
  • een glimp van de actuele stand van zaken en ontwikkelingen in het huidige immunologische onderzoek.
Vaardigheden
  • het zelfstandig interpreteren van primaire literatuur en het verder verzamelen van gerelateerde informatie uit ander informatiebronnen,
  • het kunnen samenvatten en presenteren van complexe beschrijvingen van immune systemen en hun werking en regulatie,
  • het gebruik van basis bioinformatica en wiskundige modellen,
  • databases te gebruiken met betrekking tot het vinden van gegevens over genen en genomen voor immunologisch onderzoek.
  • samenwerken en komen tot een gezamenlijk product (presentaties en rapporten),
  • rapporteren,
  • houden van een presentatie.
Inhoud
Ingangseisen
Eén van de volgende n2 cursussen van de bacheloropleiding Biologie of kennis die daarmee vergelijkbaar is: De Cel, Voortgezette statistiek en R, Metabolisme of Ontwikkelingsbiologie.
 
Studiepad
De cursus past uitstekend in de studiepaden Moleculaire levenswetenschappen en Organismen, ecosystemen en biodiversiteit.
 
Inhoud
Het immuunsysteem omvat aangeboren en verworven defensiemechanismen tegen (pathogene) micro-organismen.
Het eerste deel van de cursus brengt je begrip van het immuunsystem op een basisniveau. In de vorm van hoorcolleges krijg je stapsgewijs inzicht in de opbouw en de wijze van functioneren van het menselijk afweersysteem.
Het immunesysteem kenmerkt zich door zijn grote diversiteit. Dit aspect vormt het centrale thema in de cursus. De immunologische processen en mechanismen die leiden tot een adequate afweer tegen bacterien en virussen krijgen de meeste aandacht. Je leert bijvoorbeeld de structuur van antistoffen kennen en de basis van antistof-variabiliteit, effector-functies van antistoffen, functies van lymfocyten, antigeen-presenterende cellen en de functie van eiwitten van het major histocompatibiliteits complex, en immunologische tolerantie.
Tijdens  cursus is er ook een practicum. Uit faag display bibliotheken van antistoffragmenten worden doorgaans verschillende collecties fragmenten geselecteerd tegen verschillende target antigenen. In het practicum zullen de antistof genen worden bekeken die na een enkele selectieronde op een antigeen verkregen worden. Je kijkt daarbij naar de diversiteit en het gebruik van verschillende kiemlijnsegmenten.
Gedurende de cursus leer je hoe je wiskundige modellen en bioinformatica kunt gebruiken in immunologisch onderzoek. Je leert wiskundige modellen begrijpen en analyseren en je leert om met basis bioinformaticamethoden te voorspelen welke stukken van een virus of bacterie het meest immunogeen zijn.
 
Werkvormen
-  Hoor- en werkcollege (pen en paper of computer), practicum.
-  WebCT-Vista is een belangrijk hulpmiddel tijdens de cursus. Hierop staat alle voor de cursus nodige informatie, en de opdrachten.
 
ToetsingActieve deelname aan de computeropdrachten is verplicht. Dit wordt getest in de voorm van een lab-boek, die in het eind van de cursus moet inlevered worden. De hoorcolleges zijn hiervoor onontbeerlijk.
De beoordeling vindt plaats door twee schriftelijke toetsen (50%), artikel presentaties, en discussie (15%), en twee schriftelijke rapporten over practicum en werkcolleges (35%). Het gemiddeld cijfer voor de toetsen mag niet lager dan 5,5 zijn.
 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English