SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: USG5070
USG5070
Methoden van kwalitatief onderzoek in Bestuurs- en Organisatiewetenschap
Cursus informatie
CursuscodeUSG5070
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

Na afloop van deze cursus heeft de student aantoonbaar:
  • kennis van verschillende wetenschapsfilosofische benaderingen van kwalitatief onderzoek;
  • inzicht in de uitwerking van die benaderingen op het ontwerpen van een onderzoek, dataverzameling en –analyse en te verwachten resultaten;
  • kennis van designs van kwalitatief bestuurs- en organisatiewetenschappelijk onderzoek, zoals case study design en vergelijkend design;
  • kennis van gangbare methoden voor dataverzameling en -analyse zoals etnografisch onderzoek en (participerende) observatie, focusgroepen, interviewen en documentanalyse;
  • inzicht in welke vraagstellingen zich lenen voor welke vormen van kwalitatief onderzoek en het vermogen hierin keuzes te maken;
  • inzicht in en kennis van ethische implicaties van het doen van bestuurs- en organisatiewetenschappelijk onderzoek en de plichten van de onderzoeker ten opzichte van degenen die bestudeerd worden;
  • geleerd de opgedane kennis toe te passen in de opzet en uitvoering van een onderzoek: probleemstelling, literatuur (voor maatschappelijke en wetenschappelijke relevantie en analyse), dataverzameling, data-analyse en rapportage.
Inhoud

Deze cursus is een introductie in de kwalitatieve methoden en technieken van empirisch onderzoek binnen het domein van Bestuurs- en Organisatiewetenschap.
Ten eerste bespreken we deze methoden in relatie tot verschillende wetenschapsfilosofische benaderingen (positivisme, interpretatieve benadering, kritische benaderingen) met bijzondere aandacht voor de rol van theorie bij empirisch onderzoek.
Ten tweede  kijken we naar designs, methoden en technieken van kwalitatief onderzoek zoals thematische analyse, discoursanalyse, etnografisch onderzoek en de hierbij behorende technieken van dataverzameling zoals (participerende) observatie, interview en document  analyse.
Ten derde zoomen we in op het formuleren van een onderzoeksvraag, het ontwikkelen van een onderzoeksdesign, het formuleren van een onderzoeksvoorstel, de praktijk van dataverzameling en -analyse en het schrijven van een onderzoeksverslag.
 
De toetsing van de cursus bestaat uit:
  • twee individuele opdrachten over de theorie;
  • het onderzoeksrapport dat je schrijft in subgroepjes;
  • je aanwezigheid bij de onderwijsbijeenkomsten.
In de werkgroepbijeenkomsten wordt het proces van het doen van kwalitatief onderzoek (in subgroepen) doorlopen aan de hand van concrete opdrachten.
 
Dit onderdeel van de minor Bestuurs- en Organisatiewetenschap is bedoeld voor studenten die wel ervaring hebben met kwantitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek, maar niet met kwalitatief onderzoek.
De minorcursus Methoden van onderzoek in Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USG5071) is bedoeld voor studenten die nog geen enkele ervaring hebben met sociaalwetenschappelijk onderzoek.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English