SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: USG4141
USG4141
Organiseren in een veranderende wereld
Cursus informatie
CursuscodeUSG4141
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

Na afronding van deze cursus heeft de student:
  • kennis van de belangrijkste organisatiefilosofieën;
  • kennis van actuele en opkomende organisatiepraktijken;
  • inzicht in de overgang van op rationalisering gerichte managementfilosofieën naar meer participatieve organisatiefilosofieën;
  • interpretatieve onderzoeksvaardigheden ontwikkeld om cultuur, gedrag en macht binnen organisaties te bestuderen;
  • participatieve vaardigheden ontwikkeld ten behoeve van een reflectieve dialoog en academisch debat.



 
Inhoud

Ben je geïnteresseerd in alternatieve vormen van organiseren in een continu veranderende wereld? Wil je weten hoe je het gedrag van mensen in organisaties kunt bestuderen en begrijpen? Ben je benieuwd naar verschijnselen zoals verhalen, symbolen en rituelen die mensen vormen binnen organisaties en de betekenis die hieraan ten grondslag ligt? Dan is de cursus Organiseren in een veranderende wereld iets voor jou.
In deze cursus vergelijken we de dominante, op rationaliteit, controle en efficiëntie gebaseerde managementfilosofie met opkomende organisatiepraktijken die participatie, democratie en autonomie centraal stellen. Denk bijvoorbeeld aan organisaties die ‘het collectief’ (Burning Man, de Correspondent), ‘zelfmanagement’ (Buurtzorg Nederland) of ‘geluk’ (Semco) als Leidmotiv gebruiken.
We verkennen de ‘randen van de organisatiestudies’, door bijvoorbeeld te bespreken wat een hackerscollectief als Anonymous ons leert over organiseren.
Het in evenwicht brengen van verschillende organisatiefilosofieën kan leiden tot spanningen en dubbelzinnigheden in de dagelijkse organisatiepraktijk. In deze cursus onderzoeken we deze alternatieve praktijken, de principes waarop deze zijn gebaseerd en de organisatorische kwesties die ze opwerpen voor de leden van de organisatie.
Deze thema's bestuderen we vanuit filosofisch en antropologisch geïnspireerde organisatiestudies, interpretatieve onderzoeksmethoden en een culturele benadering van organiseren.
 
Na de eerste weken waarin discussie over de theorie centraal staat werk je individueel een column uit over deze thematiek. Vanuit een verkenning van uiteenlopende interpretatieve onderzoeksmethoden voer je in een subgroep in het tweede deel van de cursus een kleinschalige case study uit. Hiermee verdiep je je inzicht in de betekenis van participatieve organisatiefilosofie in een concrete organisatie.
 
De onderwijsbijeenkomsten zijn interactief van aard. Enkele bijeenkomsten hebben het karakter van een leesclub. Actieve deelname is dan ook belangrijk en toetsen we door jouw inbreng van stellingen en vragen ten behoeve van een inhoudelijke discussie.
Daarnaast kom je in aanraking met de praktijk door gebruik van case studies en door verschillende gastcolleges van docenten die vertellen over hun onderzoekservaringen ‘in het veld’. Je werkt individueel en in groepjes aan oefeningen over het bestuderen van organisatiepraktijken.

Studenten die niet de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap volgen raden we aan zich vooraf kennis van de beginselen van Bestuurs- en Organisatiewetenschap eigen te maken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de cursus Inleiding Bestuur en Organisatie (USG5020) te volgen.
SluitenHelpPrint
Switch to English