SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: USG3012
USG3012
Stage-onderzoek als keuzecursus I
Cursus informatie
CursuscodeUSG3012
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

Na afloop van de stage heeft de student:
  • laten zien zelfstandig vorm te kunnen geven aan (de organisatie van) een stagetraject;
  • inzicht verworven in het concrete functioneren van een organisatie met een publieke functie;
  • ten aanzien van een bestuurs- en/of organisatiewetenschappelijkvraagstuk, zelfstandig of in samenwerking met anderen, op academisch niveau gewerkt aan (a) de opzet en uitvoering van een onderzoek ten behoeve van deze organisatie dan wel (b) de opzet en uitvoering van een afgebakende projecttaak;
  • ervaring opgedaan met het werken als academisch gevormde professional in een organisatie;
  • kennis en inzichten uit de bacheloropleiding B&O leren gebruiken voor het reflecteren op het eigen functioneren in relatie tot de kenmerken van de organisatie en de stageopdracht of het onderzoek;
  • competenties voor het verrichten van onderzoek, advies, management, ondernemerschap of bestuurs- en beleidsondersteuning (verder) ontwikkeld;
  • zijn eigen functioneren geëvalueerd op persoonlijke leerdoelen die deze student vooraf voor het stagetraject heeft opgesteld.
Inhoud

Vanaf het tweede jaar van de bacheloropleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap heb je de gelegenheid om een deel van je profileringsruimte in te vullen met een (onderzoeks)stage bij wijze van keuzecursus. Dit is geen vast omschreven studieaanbod waarvoor je je kunt inschrijven, maar het biedt ruimte aan eigen initiatief voor het zelf organiseren van een stage om inhoudelijke en professionele competenties op academisch niveau te ontwikkelen in de beroepspraktijk.
Een stage is een goede gelegenheid om kennis en competenties in de praktijk van een organisatie verder te ontwikkelen en om te ontdekken wat de kennis die je in de opleiding opdoet in de praktijk waard is.
 
Binnen stage/onderzoek als keuzecursus zijn twee typen stages mogelijk:
  1. Een stage waarin je (mee)werkt in een organisatie met een publieke functie aan een afgebakende projecttaak. Na een inwerkperiode waarin je als stagiair kennismaakt met de diverse kanten van de organisatie, richt je je vooral op het project;
  2. Een stage waarin je als stagiair bij een organisatie met een publieke functie onderzoek doet voor of naar die organisatie zonder dat je noodzakelijkerwijs meedraait in de activiteiten van de organisatie.
Zowel de projecttaak als het onderzoek heeft betrekking op een bestuurs- en organisatiewetenschappelijk vraagstuk.
De stagevorm waarbij je een onderzoek uitvoert kun je het beste doen nadat je de cursus Kwalitatief Onderzoek in bachelor 2 hebt gevolgd. 
 
Het organiseren van een stage doe je op eigen initiatief: je benadert zelf een organisatie en in samenspraak met die organisatie maak je een stagevoorstel dat je aan de stagecoördinator voorlegt. Daarnaast komt het ook voor dat organisaties zelf de stagecoördinator van B&O benaderen met een voorstel waarvoor de coördinator studenten werft.
Een eigen voorstel voor een stage/onderzoek leg je minimaal een maand voor de start van je stage voor aan de stagecoördinator, Maike Asbreuk (stage.usbo@uu.nl). Zij wijst in overleg een begeleidend docent toe die samen met jou en de stageorganisatie verdere werkafspraken vastlegt in een stagecontract en de omvang van de stage bepaalt: 7,5 of 15 studiepunten.
Je kunt in totaal maximaal 15 studiepunten invullen met stage. Dit mag een stage met een studielast van 15 studiepunten zijn of twee stages van elk 7,5 punten.
 
Stage als keuzecursus staat open voor alle studenten van de bacheloropleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Studenten van andere opleidingen kunnen hieraan alleen deelnemen als zij:
  • de keuzecursus Sociaal ondernemerschap als uitdaging (USG4240) hebben gevolgd en een stage willen lopen als vervolg op deze cursus;
  • de REBO minor Sociaal ondernemerschap volgen en in het kader hiervan kiezen voor een stage als invulling van één van de minoronderdelen.
 
Stage als keuzecursus maakt voor studenten van de bacheloropleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap deel uit van de B&O Academie bachelor, het honoursprogramma van de opleiding. Met vragen hierover kun je terecht bij Martijn van der Meulen honourscoördinator, M.J.vanderMeulen@uu.nl.
 
Meer informatie over Stage als keuzecursus lees je in de brochure ‘Bestuurs- en Organisatiewetenschap: Stage als keuzecursus’. Deze brochure is te downloaden van de studentensite.

SluitenHelpPrint
Switch to English