SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: USG1020
USG1020
Bestuurskunde: bestuur, beleid en organisatie
Cursus informatie
CursuscodeUSG1020
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

Na afronding van deze cursus heeft de student:
  • inleidende kennis en begrip van de basistheorieën van de bestuurs- en organisatiewetenschap, in het bijzonder op het gebied van bestuur, beleid en besluitvorming en kan op deze theorieën op een basisniveau kritisch reflecteren;
  • inleidende kennis en begrip van de voor besturen en organiseren relevante basis van de steundiscipline staatsinrichting en inzicht in het belang van deze basis voor publieke vraagstukken;
Daarnaast is de student in staat:
  • op basis van de theorie die in de cursus wordt behandeld te reflecteren op een casus en daarover schriftelijk te communiceren;
  • een eigen leerstrategie toe te passen.
Inhoud
In de cursus Bestuurskunde verken je een domein van de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Aan de hand van actuele maatschappelijke vraagstukken focussen we ons op allerlei bestuurskundige thematieken, zoals de sturing van de samenleving, beleidsontwikkeling, organisatie van de overheid, omgaan met maatschappelijke verandering, politiek-ambtelijke verhoudingen en multi-level governance bij internationale samenwerking. Daarbij besteden we aandacht aan hoe bestuurskundigen deze vraagstukken benaderen aan de hand van kernconcepten en basistheorieën die binnen de Bestuurskunde gangbaar zijn. Tevens besteden we expliciet aandacht aan de vele bij het bestuur van een samenleving betrokken organisaties, hoe ze werken en zich tot elkaar verhouden. Met deze brede verkenning leg je de basis voor de ontwikkeling van een bestuurskundig perspectief.
 
Eenvoudig is dat zeker niet. Over hoe een samenleving bestuurd wordt, bestaan vele opvattingen. ‘De’ overheid bestaat niet, maar valt uiteen in een ongekend groot aantal verschillende organisaties, allemaal met een eigen perspectief op maatschappelijke vraagstukken en de aanpak daarvan. De overheid zelf staat tegenwoordig minder centraal. In plaats daarvan probeert ze de sturing van de samenleving te verzorgen in wisselwerking met maatschappelijke krachten en veel beleid wordt uitgevoerd door niet-overheidsorganisaties. Veel van de vraagstukken beperken zich ook niet tot een land, maar vereisen internationale samenwerking hetgeen weer nieuwe bestuurlijke uitdagingen met zich meebrengt. Ook de menselijke factor maakt het ingewikkeld. Hoe krijgt een bestuurder zijn veelbelovende ambities omgezet in de gewenste praktijken? En zijn burgers tevreden over het bestuur als een groot deel van de politieke en bestuurlijke processen zich aan het oog onttrekken? En bestuur is zeker geen statisch geheel: ingrijpende maatschappelijke transformaties zoals internationalisering, culturele diversificatie, migratie, maatschappelijke tweedeling en klimaatverandering stellen het bestuur voor grote uitdagingen. Bestuurlijke uitdagingen zijn er ook voor de interne dynamiek: hoe blijft het bestuur geloofwaardig, transparant, efficiënt & effectief, verantwoordelijk, juridisch correct en integer?
 
In deze cursus ga je dieper in op vragen als:
  • Is de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk een publieke taak? En zo ja, hoe kan de aanpak van het vraagstuk georganiseerd worden?
  • Wat is het verschil tussen publieke en private organisaties? En dienen ze zich te verantwoorden?
  • Hoe wordt beleid ontwikkeld? En welke instrumenten kunnen worden ingezet?
  • Welke (nieuwe) organisatie- en managementvormen worden binnen de publieke sector gebruikt? En wat betekent dat voor ambtenaren?
  • Wat is en doet de Europese Unie? En wat zijn de effecten van Europese afspraken op het openbaar bestuur in Nederland?
  • Welke kennis en vaardigheden moet een goede bestuurder in huis hebben? En hoe verhoudt een politiek bestuurder zich tot ambtenaren?
  • Hoe gaat het bestuur om met vernieuwing?

Het zal duidelijk zijn dat wanneer je je met dergelijke vragen bezighoudt, je met beide benen midden in de maatschappij staat; een steeds veranderende maatschappij. Kennis over de ontwikkelingen in een complexe en turbulente samenleving is van cruciaal belang om je met bestuur, beleid en organisatie, of kort gesteld, sturingsvraagstukken te kunnen bezighouden. In de parallelle cursus Ontwikkelingen in de Nederlandse Samenleving (ONS) staat het doorgronden en uitdiepen van de maatschappelijke ontwikkelingen centraal. In (de) Bestuurskunde gaat het erom hoe het bestuur ermee omgaat, en hoe het op de maatschappelijke ontwikkelingen inspeelt: politieke ambities formuleert,  beleid ontwikkelt, organisaties managet, maatschappelijke partnerschappen aangaat, ambtenaren equipeert, internationale samenwerking organiseert, etc. etc.
De cursus bestaat uit hoorcolleges, leergroepbijeenkomsten (30 studenten) & subgroepbijeenkomsten (15 studenten, met A-B indeling), groepsopdrachten, een praktijksimulatie en een SPV-training.
 
De leer- en subgroepbijeenkomsten hebben een actueel maatschappelijk vraagstuk als uitgangspunt voor verwerking van de literatuur. Er zijn discussies over thema's, presentaties, analyses van problemen en oefeningen. Het leren en inspireren van elkaar staat centraal.
 
Sociale en professionele vaardigheden
In deze cursus wordt een training schrijfvaardigheid aangeboden.



 
SluitenHelpPrint
Switch to English