SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TLMV16101
TLMV16101
Taalvariatie in het Nederlands: praktijk & beleid
Cursus informatie
CursuscodeTLMV16101
Studiepunten (EC)5
Cursusdoelen
Na afloop hebben studenten kennis over een de varianten van het Nederlands, zoals de Nederlandse dialecten, sociolecten, regiolecten en de positie van het Fries. Verder hebben studenten kennis van de  positie van het Nederlands in Europa en het Nederlands zoals dat buiten Nederland wordt gebruikt (Vlaanderen, voormalige koloniën).
De studenten hebben kennis van het taalbeleid over taalvariatie op lokaal, nationaal en transnationaal niveau.
De studenten kunnen deze variatie grammaticaal en sociolinguïstisch analyseren.
De studenten kunnen deze kennis over taalvariatie inzetten in de maatschappelijke context.
Inhoud
Er leven in de Nederlandse maatschappij momenteel allerlei opvattingen over het Nederlands en haar varianten (dialecten, sociolecten, regiolecten). Voorbeelden van dat soort opvattingen zijn dat dat de invloed van het Engels afkeuringswaardig en slecht is; en dat het slecht of zelfs onverantwoord is om je kinderen dialect te leren, omdat je daarmee hun toekomst in gevaar brengt.
 
In deze cursus gaan we de varianten van het Nederlands, de positie van het Fries en de positie van het Nederlands in en buiten Europa bestuderen vanuit grammaticaal en sociolinguïstisch oogpunt, dus vanuit het perspectief van taalstructuur en taalgebruik. Verder bestuderen we het lokale, nationale en transnationale taalbeleid op het gebied van taalvariatie: hoe gaat men hier in Nederland en in andere landen waar meertaligheid en taalvariatie aan de orde van de dag zijn, mee om?
 
Deze kennis gebruiken we vervolgens om tegenover bestaande maatschappelijke opvattingen een wetenschappelijk en genuanceerd beeld over taalvariatie te zetten, en de uitkomst van die vergelijking te gebruiken als input voor het ontwikkelen van beleid op het gebied van taalvariatie. Moeten ouders door het consultatiebureau bijvoorbeeld worden aangemoedigd om dialect tegen hun kinderen te spreken? Moeten lokale overheden zich inzetten voor het behoud van taalvariatie?

Arbeidsmarktoriëntatie:
Opdrachten waarin wordt gekeken naar maatschappelijke organisaties die met taalvariatie omgaan, nota die wordt geschreven om advies te geven aan een van deze organisaties.
SluitenHelpPrint
Switch to English