SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: RGMUPRV141
RGMUPRV141
Capita selecta privaatrecht: Gegevensbescherming II: Platforms, privacy en mededingingsrecht
Cursus informatie
CursuscodeRGMUPRV141
Studiepunten (EC)2,5
Cursusdoelen
Na afloop van Capita Selecta:
  • heeft de student diepgaande kennis van en inzicht in een aantal deelterreinen van het privaatrecht;
  • heeft de student kennis van en inzicht in de wisselwerking tussen Europese en internationale ontwikkelingen en (onderdelen van) het privaatrecht, en is in staat om de internationale en nationale maatschappelijke context van (onderdelen van) het privaatrecht mee te wegen in de analyse van dat rechtsgebied.
  • is de student in staat om zelfstandig en in korte tijd diepgaande kennis en inzicht te verwerven in een vraagstuk of onderwerp op het terrein van het privaatrecht, mede met het oog op het professioneel functioneren op de arbeidsmarkt;
  • is de student in staat om zelfstandig bestaande wetenschappelijke kennis op integere en methodologisch verantwoorde wijze te vergaren, deze op waarde te schatten en daarop kritisch te reflecteren en deze op systematische wijze te verwerken en te ordenen, ongeacht of de bronnen van deze kennis in het Nederlands of in het Engels zijn gesteld;
  • kan de student kennis, ideeën, oplossingen en conclusies alsmede de argumenten, motieven en overwegingen die hieraan ten grondslag liggen, zowel schriftelijk als mondeling begrijpelijk, gestructureerd, correct en overtuigend communiceren aan een publiek van specialisten en niet-specialisten;
  • is de student is in staat theorie en praktijk met elkaar te verbinden in het bijzonder door een analyse te maken van en oplossingen aan te dragen voor juridische kwesties die in de praktijk spelen aan de hand van de theoretische kennis en inzichten die zijn verkregen.
Inhoud
Tot deze module worden maximaal 14 studenten toegelaten. De studenten uit de specialisatie Intellectueel eigendomsrecht krijgen bij de indeling voorrang op studenten die een andere specialisatie of minor volgen.
 
Inhoud
Grote tech-bedrijven zoals Google en Facebook verzamelen grote hoeveelheden data. Dat doen ze om hun diensten te verbeteren, maar ook om profielen te maken en effectiever te kunnen adverteren. Veel van deze data zijn persoonsgegevens en vallen onder het privacyrecht. Omdat deze data cruciaal zijn voor het bouwen van succesvolle internetplatform, kun je ook door een mededingingsrechtelijke bril kijken naar deze materie. En dat is precies wat we in deze module doen. Wanneer is het mededingingsrecht van toepassing op het verzamelen en gebruik van data? En kan het mededingingsrecht het recht op privacy versterken?

Algemene informatie
Het privaatrecht is een rijk rechtsgebied dat een uiteenlopend palet aan specialistische deelgebieden bevat. Het privaatrecht is eveneens een rechtsgebied in beweging. Het wordt beïnvloed door ontwikkelingen in de rechtspraak, wetgeving en maatschappij. Van een academisch afgestudeerd jurist (bijv. wanneer u aan de slag gaat als rechter, advocaat, beleidsadviseur of universitair docent) wordt verwacht dat hij/zij in staat is om in korte tijd specialistische kennis te verwerven van dergelijke specifieke deelterreinen én de belangrijk(st)e ontwikkelingen die de koers van het privaatrecht beïnvloeden.
 
Binnen het vak Capita Selecta Privaatrecht (CSP) bieden we u daarom de mogelijkheid om, in de vorm van modules van drie weken, de diepte in te duiken op actuele en spannende privaatrechtelijke onderwerpen. Zo’n module is een hevige ‘onderdompeling’ in een specifiek en specialistisch deelgebied van het privaatrecht. Tijdens de modules doet u inhoudelijke kennis en inzichten op van het centraal staande thema. Eveneens traint u de vaardigheid om in een korte tijd expert te worden op een specialistisch deelterrein. Er wordt daarom van u verwacht dat u zich ‘vastbijt’ in het onderwerp en zélf de diepte in gaat, uiteraard onder begeleiding van de docent. Elke module vergt, met andere woorden, veel zelfstudie. Voor verdieping is daarnaast begrip van de basis nodig; die zult u - indien nodig - zelf moeten bijspijkeren.
 
De modules worden verzorgd door aan de Universiteit Utrecht verbonden docenten. Soms zijn ook juristen uit de rechtspraktijk, die in hun werk dagelijks te maken hebben met het desbetreffende deelgebied, betrokken bij een module. Sommige modules vinden dan ook deels plaats op de werklocaties van deze mensen. De onderwerpen van de module beslaan vrijwel het gehele privaatrecht en sluiten nauw aan bij de expertise van de docent. Om optimaal gebruik te maken van de expertise van de docent, heeft hij/zij veel ruimte om de module flexibel in te vullen, zowel qua onderwerp, voor te schrijven literatuur en rechtspraak, groepsgrootte, toetsvorm en taal. Wel staat vast dat iedere module wordt afgerond met een 100% toets.
 
Door de verscheidene onderwerpen die aan de orde komen, heeft CSP als belangrijk voordeel dat u binnen het vak aansluiting kunt zoeken bij uw inhoudelijke wensen en voorkeuren.
 
Opzet
U volgt in totaal zes modules. Periode 3 is onderverdeeld in drie blokken: elk blok kiest u twee modules uit het aanbod voor die weken. Op de pagina van de afzonderlijke modules vindt u een korte omschrijving van de inhoud van die module.
 
Er is één module die een andere opzet heeft en die door iedereen moet worden gevolgd. Dat is de onderzoeksmodule. Tijdens deze module wordt de concept-onderzoeksopzet van de scriptie geschreven. Na de oriënterende fase van het OST-traject gaat u zelfstandig, doch onder begeleiding van een ervaren onderzoeker, aan de slag met uw scriptieonderwerp. U ontwerpt een onderzoeksvraag, gaat in op de door u gekozen methoden, en schrijft over de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van uw onderzoeksvraag. Voor deze onderzoeksmodule ontvangt u geen cijfer, maar een voldoende of een onvoldoende.  
 
N.B. Indien u een onvoldoende haalt voor de onderzoeksmodule, kunt u niet starten met uw scriptie. De vertraging die u hierdoor oploopt, heeft consequenties voor de studieplanning.
SluitenHelpPrint
Switch to English