SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: RGMUPRV011
RGMUPRV011
Internationaal privaatrecht (notariaat)
Cursus informatie
CursuscodeRGMUPRV011
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus:
  • heeft de student diepgaande kennis van en inzicht in de structuur, de methodologie en inhoud van het internationaal privaatrecht: de algemene internationaal privaatrechtelijke leerstukken als ook de internationaal privaatrechtelijke aspecten van het familierecht, het verbintenissenrecht, het goederenrecht en het rechtspersonenrecht.
  • heeft de student diepgaande kennis van en inzicht in het internationaal huwelijksvermogens-, erf- en trustrecht.
  • kan de student een praktijk gerelateerd advies schrijven met verwijzing naar rechtspraak en literatuur.
  • kan de student casusposities op het terrein van het internationaal privaatrecht analyseren en oplossen.
Inhoud
De rechtspraktijk wordt regelmatig geconfronteerd met privaatrechtelijke kwesties waaraan buitenlandse aspecten kleven. Het aantal buitenlanders in Nederland groeit, de mobiliteit van de Nederlandse bevolking neemt toe en het internationale handelsverkeer wordt steeds intensiever. Daardoor rijzen steeds vaker vragen als: is de Nederlandse rechter wel bevoegd om een geschil te beslechten, welk rechtsstelsel moet de rechter of notaris toepassen en wanneer lenen buitenlandse vonnissen en akten zich voor erkenning in Nederland? De cursus internationaal privaatrecht (i.p.r.) gaat op dit soort vragen in.

De cursus is van belang voor studenten die een loopbaan ambiëren in de advocatuur, de rechterlijke macht, het notariaat of het bedrijfsleven. De cursus kent twee verschillende trajecten. Het i.p.r.-traject ‘Algemeen’ moet worden gevolgd voor de master Nederlands Recht (Privaatrecht) en i.p.r.-traject ‘Notariaat’ moet worden gevolgd voor de master Notarieel Recht. 

De cursus bestrijkt diverse subdisciplines van het privaatrecht. Naast de algemene i.p.r.-leerstukken komen aan bod de i.p.r.-aspecten van het familierecht, het verbintenissenrecht en het goederenrecht. Het onderwijs in deze onderwerpen is voor de beide i.p.r.-trajecten Algemeen en Notariaat identiek. Vanaf een bepaald moment in de cursus vindt echter een splitsing in het onderwijs plaats. In het traject Algemeen wordt dan het internationale procesrecht behandeld, in het traject Notariaat het internationaal huwelijksvermogensrecht en het internationaal  erfrecht.

De twee trajecten van de cursus overlappen dus voor een groot deel. Studenten die beide versies van de cursus IPR nodig hebben om in zowel Nederlands recht: Privaatrecht als Notarieel recht af te kunnen studeren, volgen de cursus één maal. Voor hun tweede master kunnen ze, na het volgen van 2 weken onderwijs (over de nog niet bestudeerde onderwerpen) en het afleggen van een kleine toets daarover, vrijstelling krijgen voor IPR in hun tweede master. Ter waarde van de verleende vrijstelling (7,5ECTS) moeten compenserende ECTS worden behaald.


Plaats van de cursus in het curriculum:
  • Verplichte cursus in de master Notarieel recht.
SluitenHelpPrint
Switch to English