SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: RGMUPRV003
RGMUPRV003
Verdieping aansprakelijkheidsrecht II: Aansprakelijkheid in internationale en Europese context
Cursus informatie
CursuscodeRGMUPRV003
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus:
  • is de student in staat om te analyseren op welke de wijze internationale en Europese regelingen van aansprakelijkheid (kunnen) doorwerken in de nationale rechtsorde.
  • is de student in staat te reflecteren op de inhoud van kernbegrippen in het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht (grondslag/schade/causaliteit) in het licht van Europese en internationale regelgeving en jurisprudentie.
  • is de student is in staat actuele vraagstukken en discussies op de diverse in de cursus aan de orde komende aansprakelijkheidsregelingen te benoemen en te analyseren.
  • is de student is in staat om te voorspellen wat het antwoord moet zijn op actuele vraagstukken op de diverse in de cursus aan de orde komende aansprakelijkheidsregelingen.
  • kan de student bronnen in de (bijzondere) context van dit vak kritisch selecteren
  • kan de student participeren in een expertmeeting kan de student een prejudiciĆ«le vraag formuleren, motiveren en beantwoorden
  • kan de student voor een groep presenteren
Inhoud
In de cursus Verdieping aansprakelijkheidsrecht II staat de Europese dimensie van het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht centraal. We gaan de grenzen over, op zoek naar de betekenis en invulling van aansprakelijkheid en schadevergoeding in de context van het EU-recht aan de hand van thema's zoals lidstaataansprakelijkheid (wat als de Iranese vluchteling-zaak vandaag de dag aan de rechter zou voorliggen?) en oneerlijke handelspraktijken (is slaafse nabootsing een oneerlijke handelspraktijk?). We staan ook stil bij de invloed van het EVRM op het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht (wat kunnen we er mee voor de Nederlandse rechter?) en we richten onze blik op het internationale luchtvervoerrecht waarbij we de botsing tussen het Verdrag van Montreal en het EU-recht onder de loep nemen. 
 
Hoe doen we dat allemaal? In VAR II ontmoeten we experts uit wetenschap en praktijk. De experts bezoeken ons tijdens de expertmeetings aan het einde van elke onderwijsweek. Die bijeenkomsten geven de studenten zelf vorm door het stellen van kritische vragen of poneren van gedurfde stellingen. De expertmeetings worden voorbereid tijdens de werkcolleges op een eerder moment in elke onderwijsweek. De studenten moeten daarvoor zelf bronnen selecteren die helpen bij het gezamenlijk, tijdens het werkcollege doorgronden van het weekthema. Er zal geen sprake zijn van eenzijdige kennisoverdracht waarbij de student achterover kan leunen; de studenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inhoud van de werkgroep. Dit alles met de bedoeling kennis en vaardigheden op te doen die passen bij de jurist van morgen. Daartoe rekenen wij onder meer het ontdekken van vraagpunten in de meerlagige rechtsorde, en het zelfstandig selecteren en analyseren van bronnen voor de verkenning van (deel)rechtsgebieden die sterk in ontwikkeling zijn. 

Plaats van de cursus in het curriculum:
  • Verplichte cursus in de specialisatie 'Aansprakelijkheidsrecht'
SluitenHelpPrint
Switch to English