SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: RGBUSBR007
RGBUSBR007
Afstudeerwerk staatsrecht, bestuursrecht en rechtstheorie
Cursus informatie
CursuscodeRGBUSBR007
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus:
  • heeft de student grondige kennis van en inzicht in een staats-, bestuursrechtelijk of rechtstheoretisch onderwerp.
  • kan de student een heldere probleemstelling formuleren.
  • kan de student zelfstandig onderzoek verrichten naar een staats-, bestuursrechtelijk of rechtstheoretisch onderwerp aan de hand van wetgeving, literatuur en jurisprudentie.
  • kan de student op een heldere en gestructureerde manier schriftelijk verslag uitbrengen over zijn onderzoek en de uitkomsten daarvan.
Inhoud
De verschillende cursussen Afstudeerwerk bachelor dienen ter inhoudelijke afsluiting van de bacheloropleiding. Gedurende de looptijd van de cursus wordt een individueel
rechtswetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Het afstudeerwerk is een proeve van zelfstandig werk, waarmee wordt voortgebouwd op vaardigheden en kennis die tijdens de
bacheloropleiding zijn verworven.

Studenten die zich inschrijven voor Afstudeerwerk staatsrecht, bestuursrecht en rechtstheorie geven bij inschrijving aan of zij willen deelnemen aan staatsrecht en bestuursrecht of rechtstheorie.
 
Staatsrecht en bestuursrecht
In het kader van de cursus Afstudeerwerk staatsrecht en bestuursrecht schrijf je over een onderwerp dat bestuursrechtelijk en/of staatsrechtelijk van aard is. Op blackboard wordt een lijst met geschikte onderwerpen geplaatst waar je uit kan kiezen. Een ander onderwerp kiezen is mogelijk in overleg met de coƶrdinator afstudeerwerk. Je kunt zo een keuze maken voor een onderwerp dat aansluit bij jouw specifieke belangstelling. Nadat je je keuze hebt gemaakt, moet je zelf een probleemstelling formuleren en bepalen wat een goede en haalbare opzet is. Vervolgens bespreek je je (voorlopige) probleemstelling en opzet met je docent. Na goedkeuring werk je zelfstandig aan je werkstuk. Je selecteert zelf de rechtsbronnen, doet wetenschappelijk onderzoek en je schrijft zelf het onderzoeksverslag. Daarna lever je het concept in bij je docent, die dat vervolgens met je bespreekt. Naar aanleiding hiervan moet je eventuele correcties aanbrengen. De cursus begint met een plenaire bijeenkomst waarin je van de docent nadere informatie krijgt over het programma en waarin inhoudelijke aanwijzingen worden gegeven voor het opstellen van een probleemstelling en het schrijven van een onderzoeksverslag. In de daaropvolgende weken is voorzien in individuele begeleiding. Na afloop van de cursus heb je een meer diepgaand inzicht verworven in een staats- of bestuursrechtelijk onderwerp door middel van het verrichten van onderzoek en het verslagleggen daarover. Ook kun je onderzoek verrichten naar een staatsrechtelijk of bestuursrechtelijk onderwerp en kun je een onderzoeksverslag schrijven van je werkzaamheden en resultaten op staatsrechtslijk of bestuursrechtelijk gebied.
 
Rechtstheorie
Binnen het door de sectie Rechtstheorie verzorgde onderdeel van het Bachelor Afstudeerwerk  kunnen studenten uit een breed scala aan onderwerpen kiezen die op het terrein liggen van onder meer: rechtsvinding en rechtspleging; de ethiek van het juridische beroep; alternatieve vormen van conflictoplossing, de grondslagen van de democratische rechtsstaat; recht in de multiculturele samenleving; vraagstukken van gelijkheid, identiteit en rechtvaardigheid; de morele grenzen van wetgeving; moreel omstreden kwesties, bijvoorbeeld op het terrein van de medische ethiek of het vluchtelingenrecht. Aan het begin van de periode wordt de lijst met onderwerpen op Blackboard geplaatst.
De vraagstelling van de onderwerpen is in beginsel extern normatief of extern empirisch. Afhankelijk van de vraagstelling kan de onderzoeksmethode variĆ«ren van analyse en toepassing van een (rechts)filosofisch werk tot interviews en observaties. Algemene rechtsleer, maar ook  rechtstheoretische keuzevakken zoals Rechtsfilosofie, Rechtssociologie, Conflict Resolution, Law & Identity en Law & Diversity kunnen aanleiding geven voor een (verdiepend) afstudeeronderzoek. Tezamen bestrijken de onderwerpen, perspectieven en methoden een breed gebied. Daarnaast is het in het algemeen ook mogelijk om een eigen onderwerp in te brengen.

Plaats van de cursus in het curriculum:
  • Gebonden keuze in Toga-traject
  • Gebonden keuze in Multidisciplinair traject
Aanvullende eisen per cursus:
Eventuele aanvullende eisen van de cursus staan vermeld in de Leidraad van de betreffende cursus.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English