SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: RGBUIER004
RGBUIER004
Afstudeerwerk Internationaal en Europees Recht
Cursus informatie
CursuscodeRGBUIER004
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus:
  • heeft de student grondige kennis van en inzicht in een onderwerp op het gebied van arbeidsrecht en sociaal beleid, economisch publiekrecht, Europees recht, rechten van de mens of internationaal publiekrecht.
  • kan de student een heldere onderzoeksvraag formuleren.
  • kan de student onderzoek verrichten naar een onderwerp op het gebied van arbeidsrecht en sociaal beleid, economisch publiekrecht, Europees recht, rechten van de mens of internationaal publiekrecht aan de hand van wetgeving, literatuur en jurisprudentie.
  • kan de student op een heldere en gestructureerde manier schriftelijk en mondeling verslag uitbrengen over zijn onderzoek en de uitkomsten daarvan.
Inhoud
Het afstudeerwerk bachelor is voor de meeste studenten de eerste gelegenheid waarbij zij zelfstandig een onderzoek van enige omvang moeten doen. Dit moet binnen een beperkte periode, als regel gedurende de onderwijsperiode van blok 2 of blok 4, worden afgerond. Om hierbij begeleiding te kunnen bieden streeft IER naar een evenredige verdeling van taken tussen de verschillende leerstoelgroepen binnen de disciplinegroep. U kunt u kiezen uit het schrijven van uw Afstudeerwerk bij de volgende leerstoelgroepen: Arbeidsrecht en Sociaal Beleid, Economisch Publiekrecht, Europees Recht, Rechten van de mens en Internationaal Publiekrecht. De student moet, voor deze evenredige verdeling, dan ook bij de keuze voor het onderwerp van zijn onderzoek twee onderwerpen opgeven, te kiezen uit twee verschillende leerstoelgroepen. Toewijzing van de begeleider geschiedt in beginsel door de coördinator.
Het programma bestaat uit een inleidend college, het individuele onderzoek en een afsluitend seminar (zie het informatiestencil dat vóór aanvang van de cursus op Blackboard zal staan).
De samenwerking tussen begeleider en student is uitermate belangrijk. Dit is in de eerste plaats van toepassing op de omschrijving van het onderwerp. Welke onderzoeksvraag/probleemstelling zal de student in het werkstuk behandelen? Het is nuttig indien de student zijn eigen voorkeur kan volgen. De begeleider is echter als deskundige bewaker van het leerproces verantwoordelijk voor een keuze die kan leiden tot een redelijk resultaat binnen de termen van deze cursus. Het overleg tussen student en begeleider over de vaststelling van de onderzoeksvraag vormt in het algemeen het eerste belangrijke leermoment. De kritische bespreking van de onderzoeksmethode en van het verslag van de resultaten geeft de student inzicht in de praktische eisen die aan wetenschappelijk onderzoek gesteld worden. Veel studenten ervaren het voldoen aan deze eisen als een zware opgave. Het verzamelen van gegevens en de worsteling met de tekst dwingen de student zich rekenschap te geven van de beperkingen van zijn/haar kennis. Nog belangrijker is echter dat de student door dit kijkje in de keuken inzicht krijgt in de praktijk van de rechtswetenschap. Dit is essentieel voor een kritische benadering van de huidige stand van het recht.
Het afsluitend seminar is de gezamenlijke afsluiting van dit individuele leerproces. Tijdens dit seminar zullen alle studenten per leerstoelgroep een korte presentatie geven van hun afstudeerwerk.
De cijfers worden bekend gemaakt na het seminar en op voorwaarde dat de student met een voldoende aan de portfolioverplichting heeft voldaan.
Het wordt aangeraden het Afstudeerwerk in het Engels te schrijven als studenten een Engelstalige masteropleiding willen volgen.

Plaats van de cursus in het curriculum:
  • Gebonden keuze in Toga-traject
  • Gebonden keuze in Multidisciplinair traject
Aanvullende eisen per cursus:
Eventuele aanvullende eisen van de cursus staan vermeld in de Leidraad van de betreffende cursus.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English