SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: MU3V14004
MU3V14004
Eindwerkstuk BA Muziekwetenschap
Cursus informatie
CursuscodeMU3V14004
Studiepunten (EC)7,5 - 15
Cursusdoelen
De vaardigheid om onder toezicht van een begeleider op een deelgebied van de muziekwetenschap een onderzoeksvoorstel te formuleren en zelfstandig uit te werken door een probleemstelling bestaande uit een hoofdvraag uitgesplitst in specifieke deelvragen, theorieën en onderzoeksmethoden aan elkaar te relateren.
*  Het vermogen om diverse, zowel contemporaine als historische muzikale uitingen al dan niet vanuit een vergelijkend perspectief met gebruikmaking van de daarbij gangbare concepten en theorieën te beschrijven en analyseren.
* Kennis van de voor de hoofdvraag relevante (muziek)wetenschappelijke debatten en het vermogen deze kennis op zowel inhoudelijk-theoretisch als methodologische niveau te beoordelen en in te zetten ter verduidelijking en inbedding van je eigen bijdrage aan dit debat.
* Gedegen kennis van de geschiedenis en de literatuur betreffende het – voor het eigen onderzoek relevante – repertoire.
* De vaardigheid relevante bronnen en onderzoeksresultaten op te sporen, zowel via traditionele als via gedigitaliseerde systemen, en deze kritisch te verwerken, te annoteren en constructief in te zetten ter verduidelijking, inbedding en/ of onderbouwing van het eigen betoog.
Inhoud
In de laatste fase van je bacheloropleiding schrijf je je eindwerkstuk. In dit werkstuk laat je zien dat je kennis van en inzicht in je vakgebied hebt, en dat je zelfstandig – onder begeleiding van een docent – een verantwoord onderzoek kunt opzetten en uitwerken in de vorm van een academisch betoog. Aan dat betoog ligt altijd een helder geformuleerde probleemstelling ten grondslag.
Studenten die in september 2013 of later aan hun BA-opleiding zijn begonnen, mogen zich inschrijven voor het eindwerkstuk als ze minstens drie cursussen uit hun verdiepingspakket, én de cursus Onderzoeksseminar muziekwetenschap (MC3V14002) met goed gevolg hebben afgesloten. De laatstgenoemde cursus staat sinds 2016 geheel in het teken van het voorbereiden, ontwerpen en formuleren van de vraagstelling die aan je eindwerkstuk ten grondslag ligt. Studenten die het Onderzoeksseminar muziekwetenschap hebben gevolgd in collegejaar 2015-2016 (of eerder), wordt dringend aangeraden om zich in blok 1 of 3 aan te sluiten bij het Onderzoeksseminar van 2017-2018 teneinde het voorbereidende werk voor de vraagstelling te kunnen verrichten voor de start van het eindwerkstuk in blok 2 of 4.
Het eindwerkstuk heeft een vorm die voor het gebied van de Muziekwetenschap gebruikelijk is, zoals: een uitgewerkt literatuuronderzoek, een wetenschappelijk recensieartikel, een kritisch onderzoek waarin verschillende standpunten met elkaar vergeleken worden, een onderzoek dat een substantiële bijdrage levert aan een (eigen) werkstuk dat gemaakt is in het kader van een BA-werkcollege, of een onderzoek in het verlengde van een gevolgde stage.
 
In de structuur van het werkstuk moeten herkenbaar aanwezig zijn:
– een helder geformuleerde probleem- of vraagstelling (die doorgaans in het verlengde ligt van het door de student gevolgde verdiepingspakket);
– een kritische beschrijving van de stand van de kennis en de inzichten met betrekking tot het gestelde probleem, de zogenaamde status questionis;
– een kritische verantwoording en waardering van het gebruikte empirische materiaal (literatuur, bronnen);
– een korte reflectie op de gebruikte onderzoeksmethode;
– een betoog waarin het empirische materiaal wordt gepresenteerd en wordt gerelateerd aan de probleem- of vraagstelling;
– een conclusie, waarin in het kort de gevonden resultaten op een rij worden gezet, wederom in het licht van de vraagstelling;
– een bibliografie en een notenapparaat.

Het eindwerkstuk kent individuele begeleiding. Elke student maakt aan het begin van het blok afspraken met de toegewezen begeleider over aantal en duur van de contactmomenten en over deadlines voor het inleveren van (delen van) het eindwerkstuk.

Studenten die een 15 ECTS werkstuk (ca. 10.000 woorden) willen maken, dienen hiertoe een gemotiveerd verzoek te zenden aan de coördinator van de cursus. Het verzoek wordt alleen gehonoreerd als de student een bovengemiddelde cijferlijst heeft, op basis waarvan kan worden aangenomen dat hij of zij in staat zal zijn een dergelijk grootschaliger project succesvol en met een hoge mate van zelfstandigheid in één onderwijsblok te verrichten.
SluitenHelpPrint
Switch to English