SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: KU1V17004
KU1V17004
Iconografie: beeldende kunst en beeldcultuur
Cursus informatie
CursuscodeKU1V17004
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

- Kennis van de belangrijkste beeldtradities in de westerse beeldende kunst.
- Kennis van het bijbehorende begrippenapparaat.
- Kennis van de belangrijkste typen tekstuele bronnen (klassieke mythologie, Bijbel, heiligenlevens, geschiedenis e.a.).
- Toepassing van de methodologie en de belangrijkste hulpmiddelen bij de identificatie van onderwerpen in de westerse beeldende kunst.
- Inzicht in de theologische en cultuurhistorische opvattingen die op iconografische beeldtradities hebben ingewerkt.
- Kennis over en toepassing van onderzoeksvaardigheden: 

Dataverzameling: Je maakt kennis met gespecialiseerde literatuur en databases met betrekking tot iconografisch onderzoek.
Onderzoekskader en Methode: In deze cursus maak je kennis met iconologie, iconografisch onderzoek en je maakt kennis met het theoretisch concept visuele cultuur. Je oefent het wetenschappelijk omgaan met literatuur. 
Analyse: je oefent verder met het maken van visuele analyses, gefocust op iconografie.
Wetenschappelijk apparaat: Je oefent verder met het wetenschappelijk apparaat (annoteren, bibliografie...).  
Betoog en vorm: Je oefent verder met het schrijven van een academisch werkstuk
Inhoud
Iconografie is een methode in de kunstgeschiedenis die de onderwerpen in de beeldende kunst en hun betekenis bestudeert. De iconografie behoort dus tot de kern van het vak en is ook voor tal van andere disciplines in de geesteswetenschappen van groot belang. Tot en met het einde van de achttiende eeuw verbeeldden de meeste kunstwerken uit het Westen onderwerpen uit de christelijke voorstellingswereld, en de mythologie en geschiedenis van de klassiek oudheid. Hoewel deze iconografische tradities na 1800 aan betekenis hebben ingeboet, zijn zij van blijvende invloed geweest. In deze cursus wordt de Westerse iconografie thematisch behandeld. Daarbij worden de methodologie en de basisbegrippen uitgelegd, een overzicht gegeven van de belangrijkste tekstuele bronnen van de voorstellingen en aan de theologische en de cultuurhistorische achtergronden. De diverse hulpmiddelen (handboeken, lexica, databases), waarmee je zelf iconografisch onderzoek kunt doen, worden uitgelegd en er wordt mee geoefend. Tot slot wordt ook aandacht besteed aan beeldtradities in de moderne kunst en beeldcultuur, en aan de overeenkomsten en verschillen met de iconografische benadering van pre-moderne kunst.
 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English