SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GNS301117
GNS301117
Studentenkliniek huisartsgeneeskunde
Cursus informatie
CursuscodeGNS301117
Studiepunten (EC)6
Inhoud
Doelstelling en inhoud
De Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde bouwt voort op het onderwijs van jaar 1 en 2. De doelstelling van de Studentenkliniek Huisartsge­neeskunde is door het Interfacultair Overleg Huis­artsgeneeskunde als volgt geformuleerd:
 
‘De student wordt door middel van de Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde in staat gesteld om ‑ onder supervisie ‑ zelfstandig te ervaren, na te denken over, en inzicht te krijgen in wat het betekent om als huisarts om te gaan met patiënten, hun klachten, hun aandoeningen en problemen in relatie tot hun leefomgeving en wat het betekent om te moeten gaan met de onzekerheden waar de huisarts mee te maken heeft’.
 
In praktische zin kan men de volgende doelen onderscheiden:
 
  • inzicht krijgen in het klachten- en morbiditeitspatroon in de huisartspraktijk
  • leren op welke wijze de huisarts consulten verricht en dit systematisch registreren, waarbij met name het leren onderscheiden tussen klacht en (hulp)­vraag van belang is
  • inzicht krijgen in de persoonsgebonden factoren van huisarts en patiënt die de attitude van beiden bepalen en de werkwijze beïnvloeden
  • inzicht en kennis verwerven over andere vormen van eerstelijns hulpver­lening
  • het leren zien van samenwerkingspatronen en verwijsmogelijkheden binnen de eerstelijns hulpver­lening en tussen de eerstelijns- en tweedelijns hulpverleners
  • de aanstaande basisarts in staat stellen een passende beroepskeuze te doen
  • voldoende kennis en inzicht verwerven in de huisarts­geneeskunde om later goed met huisartsen te kunnen samenwerken
  • met toenemende zelfstandigheid betrokken zijn bij diagnostiek en behandeling van de patiënt
 
Werkvormen en weekstramien
De Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde is een 5 weken durend  coschap in een huisartspraktijk,  met in deze periode een Terugkomochtend (TKO) voor de coassistenten die op dat moment werkzaam zijn in een huisartspraktijk. Het programma bestaat uit: uitwisseling van ervaringen van coassistenten; presentatie(s) door coassistent(en) en een caput selectum door de docent HAG  (Zie ook: de Handleiding Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde).
 
Plaats in het curriculum
De Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde vindt plaats in jaar 3.
 
Literatuur
Zie standaard boekenlijst.
 
Onderwijsmaterialen
Handleiding Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde
 
Toetsing
Zie handleiding Studentenkliniek Huisartsgeneeskunde
  
NB
Het SUMMA coschap wordt geregeld in en rond de regio Apeldoorn.
Voor verder informatie kunt u contact opnemen met) het onderwijs secretariaat huisartsgeneeskunde (onderwijs-huisartsgeneeskunde@umcutrecht.nl).
 
Contactpersoon
Drs. H.D. Brehler, coördinator  Huisartsgeneeskunde (huisartsgeneeskunde SUMMA, H.D. Brehler (Utrecht) en A. van Empel (Apeldoorn)
Mail: onderwijs-huisartsgeneeskunde@umcutrecht.nl
SluitenHelpPrint
Switch to English