SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GNM405009
GNM405009
Co-assistentschap Oogheelkunde
Cursus informatie
CursuscodeGNM405009
Studiepunten (EC)3,5
Inhoud

Doelstellingen en Inhoud
Het doel van het coschap Oogheelkunde is om het vak Oogheelkunde in de praktijk te leren. Het is de bedoeling om kennis en vaardigheden die in de eerste drie jaar verworven zijn, te vermeerderen en te leren toepassen in de context van de latere beroepsuitoefening en daarbij vanuit de juiste attitude te leren werken. De eisen Oogheelkunde uit het Raamplan Artsexamen 2001 zijn opgenomen in de handleiding coschap Oogheelkunde om te weten welke vaardigheden, onderzoeken en ziektebeelden u moet leren kennen. Bij de anamnese dient u zich te oriënteren op de klachtenlijst uit het Raamplan. De coassistent dient tijdens het coschap deze lijsten zelf bij te houden. De docent zal tijdens het tussentijdse portfoliogesprek en het eindgesprek deze lijst bespreken.

Werkvormen en weekstramien
Het coschap Oogheelkunde duurt 4 weken, waarvan de eerste twee weken bestaan uit blokonderwijs in het UMC. Deze zijn gevuld met theoretische en praktische werkgroepen en een practicum anatomie. De blokweken Oogheelkunde zijn zowel een aanvulling op het blok in bachelor jaar 2 'Zintuigen, Hersenen en Beweging III' als een voorbereiding op het coassistentschap Oogheelkunde van 2 weken. Tijdens 'Zintuigen, Hersenen en Beweging III' zijn de aandoeningen van het voorste deel van het oog en vaardigheden behandeld. In deze blokweken komt, behoudens het voorsegment, ook het achterste deel van het oog, de orbita en de traumatologie aan bod.
De blokweken worden afgesloten met een schriftelijke toets over afwijkingen van de ogen. Het cijfer van de toets telt voor 30% mee met het eindcijfer van het coschap. Hiervoor dient het boek `Praktische Oogheelkunde’ (2008,  2e herziene druk, Stilma, Voorn) in het geheel te worden bestudeerd.
Het patiëntgebonden coschap van 2 weken volgt op de blokweken met de toets, en kan zowel in het UMC Utrecht als in geaffilieerde ziekenhuizen worden gevolgd.
Het coassistentschap is zeer gevarieerd ingevuld met stages op de polikliniek, kliniek, operatiekamer en functieafdeling.

Plaats in het curriculum
In masterjaar 1.

Literatuur:
Oogheelkunde, J.S. Stilma T.B. Voorn, 2008, 2e herziene druk, serie Praktische Huisartsen Geneeskunde, Bohn Stafleu van Loghem.

Toetsing
Er zijn 4 toetsmomenten die bijdragen aan het eindcijfer:

-          schriftelijke toets aan het einde van de blokweken voor het coschap (30%)

-          toetsing presentatie blokweek (10%)

-          toetsing patiënt-/OK verslagen (20%)

-          eindgesprek (week 4) aan de hand van de portfolio, lijst van aanwezigheid en lijst van verrichtingen volgens het Raamplan (40%)

Professioneel gedrag wordt beoordeeld op voldoende niveau of onder voldoende niveau.

Coördinator: Dr. N.H. ten Dam-van Loon, tel 088-7557880, e-mail H.Ypma-2@umcutrecht.nl

Onderwijssecretariaat Oogheelkunde, e-mail: onderwijs-oogheelkunde@umcutrecht.nl

SluitenHelpPrint
Switch to English