SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GNM109016
GNM109016
Patiëntenpanel en mentoraat
Cursus informatie
CursuscodeGNM109016
Studiepunten (EC)2,5
Inhoud
Doelstellingen en inhoud
Het patiëntenpanel geeft de coassistent de kans om een aantal patiënten, echtparen en/of gezinnen gedurende drie jaar te volgen. Het volgen van deze patiënten biedt de coassistent inzicht in de ervaring van ziekte en gezondheid door patiënten en geeft inzicht in hoe een zorgproces verloopt van 0e- tot 3e-lijns geneeskunde. Bovendien vormt het een kans voor het opbouwen van een langdurige relatie met de patiënt.
Voor een goede ontwikkeling van coassistent tot arts is het belangrijk dat de coassistent betrokken is bij het volledige zorgproces voor de patiënt, van het eerste consult over een bepaalde klacht tot de diagnose, behandeling en follow-up. Inzicht verkrijgen in dat volledige proces vereist dat een coassistent een patiënt langdurig kan volgen in de verschillende fases van het ziekteproces en in verschillende settingen. Als toekomstige arts leert de coassistent aan de hand van het patiëntenpanel zien wat de consequenties van medische beslissingen zijn, zowel voor het beloop van de ziekte, als voor de patiënt in zijn of haar dagelijks leven.

Om maximaal te kunnen profiteren van de ervaringen die worden opgedaan in het kader van het patiëntenpanel is dit voor de studenten uit de pilot gekoppeld aan het mentoraat. Door het nabespreken van ontwikkelingen van de patiënten in het panel en de ervaringen in de longitudinale coschappen (LINK’s) krijgt de huisartsmentor een goed beeld van de verschillende competenties van de coassistent. De huisarts zal in de rol van mentor helpen bij het reflecteren op de vorderingen en uitdagingen in de professionele ontwikkeling van de coassistent tot arts.
Vanwege de gefaseerde invoer van het nieuwe curriculum zijn de eerste twee jaargangen van de CRU+ master (op de studenten uit de pilot na) nog niet gestart met dit studieonderdeel in de Bachelor. Vandaar dat er voor deze studenten een vervangende opdracht is ontwikkeld. Deze studenten hebben geen begeleidende mentor. Wel is er in de opdrachten aandacht voor reflectie op de vorderingen en uitdagingen in de professionele ontwikkeling van de coassistent tot arts.

Werkvormen en weekstramien
Elk jaar zijn er vier dagen ingeroosterd voor het patiëntenpanel & mentoraat: één tijdens elk blok en één tijdens elke LINK. De studenten uit de pilot zullen op deze dagen een gesprek hebben met hun huisartsmentor en daarnaast 2 van de 4 patiënten uit hun panel bezoeken. De overige studenten zullen een vervangende opdracht moeten maken. Voor de opdracht tijdens de LINK geldt dat de studenten deze dag gewoon op hun coschap aanwezig zijn.

Plaats in het curriculum
De pilot is gestart in bachelor jaar 3 en zal gedurende masterjaar 1 & 2 gecontinueerd worden. De vervangende opdracht start in masterjaar 1 en loopt door tot en met masterjaar 2.

Toetsing
Aan het einde van elk jaar wordt door de examinatoren gecontroleerd of de opdrachten gemaakt en volledig zijn middels het digitale portfolio systeem Scorion. Bij de studenten uit de pilot zal daarnaast ook de huisartsmentor hierover oordelen.

Examinator:
Pilot patiëntenpanel & mentoraat: mw. S.S.L. Mol , S.S.L.Mol@umcutrecht.nl
 
Contactpersoon en informatie:
Pilot patiëntenpanel & mentoraat: mw. S.S.L. Mol , S.S.L.Mol@umcutrecht.nl
 
SluitenHelpPrint
Switch to English