SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GNM106016
GNM106016
Praktisch lijnonderwijs Master 1
Cursus informatie
CursuscodeGNM106016
Studiepunten (EC)2,5
Inhoud
Inhoud en doelstelling 
Op de afdeling Klinisch Vaardigheids Onderwijs (KVO) wordt het Praktisch Lijn Onderwijs (PLO) onderwezen. Het PLO omvat in jaar 1 van de Master geneeskunde de programma’s Communicatie en Attitude (CA) en Medisch Technische vaardigheden (MT). 
In het programma CA Master jaar 1 komt de nadruk te liggen op lastige situaties in het arts-patiëntencontact. Hierbij ligt de focus op het voeren van moeilijke gesprekken en het hanteren van de emoties van de patiënt en diens omgeving, en de eigen emoties.
Ook vinden er in Master jaar 1 coaching sessies plaats. Tijdens de coaching bespreken studenten in kleine groepjes o.l.v. een coach de invloed van de eigen persoon op het professioneel functioneren als aanstaande arts. Het eigen handelen in de medische praktijk wordt hier kritisch geëvalueerd en in relatie gebracht met de eigen gevoelens en opvattingen. Coaching vindt plaats in Master jaar 1 en Master jaar 2 tijdens het coschap. In Master jaar 1 bestaat Coaching uit 4 bijeenkomsten van 2 uur, exclusief voorbereiding en verslag.

De doelstelling van het PLO-MT betreft een verdere verdieping en/of inte­gratie van vaardigheden die eerder in het PLO van het Bachelorprogramma zijn behandeld. De toepasbaarheid van het lichamelijk onderzoek bij de patiënt met klachten komt aan bod. Het vaardig­heidsonderwijs dient als voorbereiding op het coschap dat direct volgt op het blok waarin het vaardigheidsonderwijs gevolgd wordt.

Docent(en)
Het Communicatie- en Attitude en het Medisch Technisch vaardigheidsonderwijs wordt verzorgd door interne docenten Klinisch Vaardigheids Onderwijs (MT en CA) en externe docenten (gecertificeerde coaches (CA) en artsen/clinici (MT)). Bij CA wordt gebruik gemaakt van simulatiepatiënten. 

Werkvormen
CA kent de volgende opbouw:
a. Zes bijeenkomsten van 2 uur. Er wordt geoefend onder begeleiding van een docent met simulatiepatiënten en geselecteerde echte patiënten.
b. Vier bijeenkomsten coaching van 2 uur onder begeleiding van een coach.

CA biedt studenten naast deze bijeenkomsten, een mogelijkheid aan waarbij vragen van een student individueel besproken kunnen worden met een CA docent. Elke laatste donderdagmiddag van de maand is er een CA-inschrijfspreekuur. Een student kan zich hiervoor inschrijven aan de balie van het KVO (derde etage van het A.A. Heijmans van den Berghgebouw).

MT kent de volgende opbouw: 
-  Voorafgaand aan LINK Rood volgt de student in blok Rood de lessen Gynaecologie 2, Obstetrie 2 en Reanimatie 3 (PBLS) .
-  Voorafgaand aan LINK Blauw volgt de student in blok Blauw de lessen Neurologie 5 en Psychiatrie.


De lessen MT hebben een duur van 1 uur en 45 minuten. De vaardigheden worden aangeleerd met medestudenten als proefpersoon en met speciale oefenmodellen (fantomen). Er wordt van uit gegaan dat elke student zich bij basaal lichamelijk onderzoek beschikbaar stelt als proefpersoon. Studenten zullen zich als proefpersoon gedeeltelijk dienen te ontkleden.

De lessen van het PLO MT zijn gebonden aan een maximaal aantal studenten (12 tot 14). Het onderwijs vindt plaats op de afdeling Klinisch vaardigheidsonderwijs. 

Er bestaat een maandelijks MT-inschrijfspreekuur waarbij inhoudelijke vragen van een student besproken kunnen worden met een KVO-docent. Een student kan zich hiervoor inschrijven aan de balie van het KVO (derde verdieping van het Heijmans van den Berghgebouw). Ook is het mogelijk om inhoudelijke vragen te stellen aan medestudenten en aan KVO-docenten via het digitale discussieforum van Blackboard.
 
De lijnboeken PLO-CA en PLO-MT Master jaar 1 en het overzicht van alle lessen zijn te downloaden via Blackboard.
 
Plaats in het curriculum 
Het PLO onderwijs start in jaar 1 van de Bacheloropleiding en loopt voor CA door t/m jaar 3 en voor MT door t/m jaar 2 van de Masteropleiding.
Het PLO van Master jaar 1 is een vervolg op de jaren één, twee en drie van de Bachelor.

Literatuur 
Het CA onderwijs is gebaseerd op de volgende bronnen:
Lijnboek CA Master jaar 1
Silverman J., Kurtz S. en Draper J. Vaardig communiceren in de gezondheidszorg Lemma BV Utrecht 2015 ISBN 978‐94‐6236‐359‐5
De Haes, JCJM (red), Communiceren met patiënten, Elsevier/Bunge 1999 ISBN 90 352 2034 X
  
Het MT vaardigheidsonderwijs is gebaseerd op:
Lijnboeken van het PLO Bachelor jaar 1, 2 en 3
De verplichte literatuur is:
•              De Jongh TOH, Buis J (red.). Fysische diagnostiek. 2010;  Bohn, Stafleu van Loghum  ISBN 978 90 313 5226 5. Met filmpjes.
•              De Jongh TOH, Buis J, Daelmans HEM, Dekker MJ, De Loor JD. Praktische vaardigheden 2012; Stafleu van Loghum
              ISBN 9789031388974. Met filmpjes.

Toetsing 
In jaar 1 van de Masteropleiding vindt geen formele toetsing PLO plaats. Er dient wel aan de aanwezigheidsverplichting te zijn voldaan om de studiepunten te verkrijgen.

Contactpersonen en informatie 
CA: Dr. Frans Grosfeld, coördinator PLO-CA Ma1
tel: 088 75 59587 (direct), Tel: 088-75 59589 (secretariaat)
e-mail  f.j.m.grosfeld@umcutrecht.nl

MT: Drs. Inge de Klerk-vd Wiel,  coördinator PLO-MT Ma1
tel: 088-75 51975 (direct), tel: 088-75 59589 (secretariaat)
email i.vanderwiel@umcutrecht.nl
 
Examinator PLO
Drs. Jacqueline van Wijngaarden, Hoofd afdeling Klinisch Vaardigheidsonderwijs
tel: 088 75 51421 (direct), Tel: 088-75 59589 (secretariaat)
e-mail j.j.vanwijngaarden-3@umcutrecht.nl
SluitenHelpPrint
Switch to English