SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GNBA300417
GNBA300417
Klinisch wetenschappelijk onderzoek
Cursus informatie
CursuscodeGNBA300417
Studiepunten (EC)8
Inhoud
Doelstelling en inhoud
Doel van de cursus is dat u zich bij iedere stap van het medische handelen (diagnose, behandeling, voorspellen van de prognose) afvraagt in hoeverre beleid gebaseerd is op goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek.
In zes weken simuleert u zelf het proces van patiënt­gebonden wetenschappelijk onderzoek. Aan de hand van een klinisch probleem formuleert u een vraagstelling, u werkt een onderzoeksprotocol uit, verzamelt gegevens, analyseert en rapporteert. U krijgt inzicht in de opzet van eti­ologisch, diagnostisch, prognostisch en therapeutisch onderzoek en u bent later als clinicus in staat beter de resultaten van klinisch onderzoek te interpreteren. 

Werkvormen in weekstramien
De cursus is opgebouwd rond een klinisch hoofdprobleem. U wordt zes weken door twee senior stafleden begeleid, een medisch-specialist en een klinisch-epidemi­oloog. Zij zijn aanwezig op de introductiemaandag en bij de wekelijkse presentaties op vrijdag. In groepen werkt U een vraagstelling uit. De taken voor iedere week worden toegelicht in het blokboek. Iedere vrijdag wordt de voortgang gepresenteerd. Daarnaast schrijft u iedere week een onderdeel van de totale rapportage. De hoofdbegeleiders introduceren na afloop van de presentaties de opdracht voor de volgende week. De theorie van klinisch wetenschappelijk onderzoek wordt gedoceerd in colleges en (computer)practica.
 
Plaats in curriculum
De kennis en ervaring die in de cursus ‘Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek’ wordt opgedaan, wordt in de master verder in de praktijk gebracht.

Literatuur
In het wetenschapslandschap zijn een aantal epidemiologie- en statistiekboeken beschikbaar. Daarnaast dient de student gebruik te maken van artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften (PUBMED).

Toetsing
De volgende onderdelen worden getoetst: de opdracht bij een krantenartikel in week 5 (voldaan/niet voldaan), de kwaliteit van de eindpresen­tatie en het beantwoorden van methodologische vragen na afloop hiervan in week 6, het eindverslag en de schriftelijke eindtoets op de vrijdag in week 6. Het betreft een samengesteld cijfer: eindpresen­tatie, eindverslag en schriftelijke eindtoets (1:1:2).

Coördinator/Examinator: dr. A. M. May, a.m.may@umcutrecht.nl

2de coördinator: dr. ir. I. Sluijs (I.Sluijs-2@umcutrecht.nl)

Contactpersoon en informatie: student@juliuscenter.nl

Ingangseisen
Je moet ingeschreven staan voor de volgende opleiding:
- Geneeskunde, Bachelor, Voltijd

Er moet voldaan zijn aan de cursus:
- toegang Osiris jr. 3gnk (GNMT30004)

 
SluitenHelpPrint
Switch to English