SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V17013
GE3V17013
Beschaving, cultuur en samenleving: fundamenten van de cultuurgeschiedenis
Cursus informatie
CursuscodeGE3V17013
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De studenten maken zich vertrouwd met de historiografie van de cultuurgeschiedenis (de studie van cultuurgeschiedenis) en analyseren beroemde werken van cultuurhistorici om een beoordeling te maken van veranderende cultuurconcepten en kennis te vergaren over de bronnen en methoden voor de beoefening van de cultuurgeschiedenis.
 
Inhoud
Dit is cursus 1 van VP 3: De macht van cultuur (Nederlandse track Geschiedenis).
Let op: de hoorcolleges van deze cursus worden in het Engels verzorgd. 

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus  volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding.

Cultuur is essentieel voor ons begrip van de wereld. Cultuur vormt de kern van ons gekoesterde erfgoed, of die nu tot uiting komt in boeken, films, schilderijen en andere kunstwerken of in vormen van tastbaar erfgoed, zoals monumenten, bouwwerken en stadsgezichten. Maar cultuur is ook bepalend voor onze identiteit. Bij discussies en uitdagingen op het gebied van immigratie, Europese integratie en globalisering staat ons gevoel van gedeelde waarden en gemeenschappelijke lotsbestemming op het spel. Op basis van religieuze gewoonten, tradities en vrije dagen, normen, waarden en opvattingen over de gepaste omgang tussen man en vrouw, maken wij vaak  onderscheid tussen groepen en denken daarbij in termen van "wij en zij". Sommige mensen veronderstellen zelfs dat dit onvermijdelijk zal leiden tot een "botsing der beschavingen". Tegelijkertijd streven gemeenschappen ernaar om aan de hand van gedeelde culturele kenmerken consensus en cohesie tot stand te brengen. Culturele waarden staan ook aan de basis van collectieve beginselen zoals mensenrechten en maatschappelijke solidariteit.

In dit blok geven we je de middelen waarmee je onderzoek doet naar de culturele dimensie van ons verleden en hoe die in onze huidige samenleving doorwerkt. Samen kijken we naar de verschillende wijzen waarop cultuurgeschiedenis kan worden benaderd, bijvoorbeeld aan de hand van populaire cultuur, materiële cultuur, de geschiedenis van wetenschap en ideeën of de geschiedenis van het lichaam. Je leest klassieke werken uit de cultuurgeschiedenis om te leren hoe cultuurhistorici urgente culturele vraagstukken in onze samenleving hebben aangepakt, en je past hun methoden toe bij opdrachten waarbij je primaire bronnen selecteert en bestudeert - variërend van fictionele teksten en life writing tot foto's, posters of YouTube-clips.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English