SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V14001
GE3V14001
Humanitaire campagnes: van imperialisme tot universele mensenrechten
Cursus informatie
CursuscodeGE3V14001
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Aan het eind van de cursus heeft de student de volgende vaardigheden en inzichten verworven:
  • Verdieping van kennis van de historische ontwikkelingen, de historiografische traditie en theorieën m.b.t. humanitaire interventies en mensenrechten.
  • Kennis opdoen van enkele relevante historische cases op het gebied van humanitaire interventies en mensenrechten.
  • Vaardigheid om zelfstandig onderzoek te doen naar een historisch vraagstuk op basis van een zelf ontwikkelde probleemstelling, met behulp van bronnen, en daarvan verslag te doen in een presentatie en een paper.
  • Begrip van de belangrijkste relevante historiografische debatten en het innemen van een beargumenteerde positie in die debatten.
Inhoud

De imperiale ambities van het westen rond 1900 behelsden behalve een beschavingsmissie ook buitensporig geweld tegenover de inwoners van de koloniën. Deze contradictie werd door hervormers en in de pers en politiek aan de kaak gesteld tijdens verschillende invloedrijke humanitaire campagnes. Tegelijkertijd werd de vraag gesteld of ‘gelijkheid’ voor alle mensen gold en of alle naties recht hadden op zelfbeschikking. De 14 punten van Wilson en de Volkenbond formuleerden daarop geen definitief antwoord: dat gebeurde pas met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948. Sindsdien nemen mensenrechten een belangrijke plaats in de internationale rechtsorde in. Internationale humanitaire campagnes zijn echter niet verdwenen, terwijl ook de strijd voor zelfbeschikking en gelijkheid nog steeds gevoerd wordt.
 
In deze cursus zullen de ideeën worden onderzocht die zich vanaf circa 1900 tot aan de universele mensenrechtenverklaring ontwikkelden, waarbij verschillende, historische en hedendaagse, publieke campagnes en politieke discussies worden geanalyseerd. Tevens zullen de hoofdpersonen, organisaties en instituties die zich bezighielden met het voeren van deze discussie en met het naleven van mensenrechten bestudeerd worden. Dit gebeurt met een historische blik en d.m.v. discoursanalyse, maar ook vanuit bestuurskundig, juridisch en sociaalwetenschappelijk oogpunt.
SluitenHelpPrint
Switch to English