SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE1V13008
GE1V13008
Introductiecursus moderne geschiedenis (1789-1914)
Cursus informatie
CursuscodeGE1V13008
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Overzicht van de Europese geschiedenis in de lange negentiende eeuw; inzicht in centrale historiografische vragen van deze geschiedenis; vermogen tot het leggen van verbanden en het analyseren van historische vraagstukken.
Inhoud
Let op:
Deze cursus is in blok 1 alleen bestemd voor eerstejaars studenten Geschiedenis én voor studenten die de minor Geschiedenis volgen. Je wordt door de opleiding in een werkgroep geplaatst.
TCS en LAS studenten volgen deze cursus in blok 3 (GE1V17004).

In deze cursus krijgen de deelnemers een overzicht van de geschiedenis van Europa in 'de lange negentiende eeuw', vanaf de Franse Revolutie tot de Eerste Wereldoorlog. Ten eerste zal nagegaan worden hoe de nalatenschap van de Revolutie - algemeen staatsburgerschap en Terreur - en het Napoleontisch bewind, is verwerkt in de Restauratie-regimes. Verder wordt gekeken naar de opkomst van moderne politieke ideologieën, zoals het nationalisme, liberalisme, conservatisme en socialisme. Dan komen de gevolgen van de deels mislukte revoluties van 1848 aan bod en de nationale eenwording van Duitsland en Italië. Ook zal gekeken worden naar de politiek en cultuur van het Franse en Duitse Keizerrijk, en naar de imperialistische en koloniale strevingen waardoor de Europese ontwikkeling aan het eind van de negentiende eeuw wereldwijde repercussies krijgt. Ten slotte wordt gekeken naar de oplopende spanningen die bijdragen aan het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog.
 
De cursus wordt verzorgd door de afdelingen van het Instituut Geschiedenis die het tijdvak na 1500 bestrijken: Economische en Sociale Geschiedenis (ESG), Geschiedenis van Internationale Betrekkingen (GIB), Politieke Geschiedenis (PG) en Cultuur-, Mentaliteit- en Ideeëngeschiedenis (CMI).

De cursus bestaat uit een reeks hoorcolleges en parallel lopende werkcolleges. In de werkcolleges wordt aan de hand van vragen en opdrachten in de reader de literatuur behandeld. Het hoorcollege biedt een overzicht van de collegestof, en aanvulling en commentaar op de literatuur. De hoorcolleges vormen derhalve geen herhaling van de literatuur en zijn een zelfstandig onderdeel van de tentamenstof.
SluitenHelpPrint
Switch to English