SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: FA-301
FA-301
Geneesmiddelopname
Cursus informatie
CursuscodeFA-301
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afronding van dit blok kan de deelnemer:
  1. de kwantitatieve relatie tussen biotransformatie (in lever), plasma-eiwitbinding, klaring en de verwachte first-pass effecten uitleggen en toepassen.
  2. het belang van genotypering en fenotypering als factoren van belang voor geneesmiddelkeuze, en doseringsprotocollen uitleggen.
  3. de fysiologie van de nier en lever beschrijven.
  4. de basisbeginselen van geneesmiddelinteracties op het niveau van het maag/darmkanaal, lever en nier benoemen.
  5. de belangrijkste aspecten van wisselwerking tussen voeding en geneesmiddelen identificeren en daarmee rekening houden bij keuze van toedieningsvorm, dosering en toedieningsmoment.
  6. de belangrijkste fase I en II biotransformatiereacties beschrijven, en hun relatie met farmacologische activiteit en toxiciteit interpreteren.
  7. de experimentele en instrumentele aspecten van chromatografische en massaspectrometrische bioanalyse en PCR beschrijven en een aantal onderdelen kunnen uitvoeren, evenals hun therapeutische toepasbaarheid inzien.
  8. de belangrijkste toedieningsvormen beschrijven evenals een aantal nieuwe vormen en de toepassing en keuze in de farmaceutische praktijk beschrijven.
Inhoud
In dit blok wordt gedetailleerd aandacht besteed aan niet-intraveneuze toedieningsroutes voor geneesmiddelen met de nadruk op de orale route. Mathematische beschrijvingen van dit proces evenals distributie, metabolisme en eliminatie spelen een belangrijke rol; hierbij wordt speciale aandacht geschonken aan geneesmiddelmetabolisme. Aansluitend worden (nieuwe ontwikkelingen van) toedieningsvormen behandeld. Verder wordt ingegaan op een aantal aspecten (interacties) die de geneesmiddelenopname en metabolisme kunnen beïnvloeden en dus een belangrijke rol spelen bij de farmacotherapeutische behandeling van patiënten zoals voeding, genetische achtergrond, formulering en pathologie van lever en darm.
 
Ter ondersteuning komen tot slot de chromatografische en massaspectrometrische bioanalyse
(theoretisch en praktisch), t.b.v. farmacokinetiek en fenotypering, en de polymerase chain reaction (PCR) in combinatie met gelelectroforese (theoretisch), gebruikt als genotypering, aan bod. Het farmacotherapeutisch gebruik en hun rol binnen de geneesmiddelontwikkeling staat hierbij centraal.
 
 
 
 
SluitenHelpPrint
Switch to English