SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: FA-207
FA-207
Metabolisme en voeding
Cursus informatie
CursuscodeFA-207
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De algemene doelstelling van deze cursus is het verwerven vanbasiskennis op het gebied van voeding, metabolisme en gezondheid.
 
Na afronding van deze cursus heeft de student inzicht in:
-       het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten in het lichaam en de rol van lever, spier en vetweefsel hierbij.
-       de functie van macro- en micronutriënten in het lichaam in relatie tot de gezondheid van de mens.
-       voeding, geneesmiddelen, en diverse mechanismen die een rol spelen bij de regulatie van de voedselopname, bloedsuikerspiegel en het energiemetabolisme bij het ontstaan en/of de preventie van chronische ziekten.
-       interacties van voeding en voedingssupplementen met geneesmiddelen
-       het gebruik van voeding en voedingssupplementen als ondersteuning van, of als alternatief voor farmacotherapie bij diverse aandoeningen.
-       de betekenis, afzonderlijk en in samenhang, van diverse metabolieten in plantaardige voeding bij kanker en cardiovasculaire aandoeningen.
-       in de samenstelling van voedselproducten en in zijn eigen voedingspatroon.
-       daarnaast is de student in staat om relevante informatiebronnen over voeding(onderzoek) te vinden en te gebruiken voor beantwoording van vragen over de relatie tussen voeding, geneesmiddel en gezondheid.
~
 
Inhoud
In het blok is de rode draad de behoefte van het lichaam aan bouwstenen en energie voor het handhaven van structuur en functie. Naast uitgebreide kennis over het koolhydraat, eiwit en vetmetabolisme, wordt er aandacht besteed aan de wijze waarop verschillende macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten), micronutriënten (vitamines, mineralen) en phytochemicals in de voeding de lichaamsfunctie bij ziekte en gezondheid kunnen beïnvloeden. Hierbij komt ook het gebruik van voeding en voedingsupplementen als ondersteuning of als alternatief voor farmacotherapie aan bod als mede eventuele relevante voeding en geneesmiddelinteracties. Tenslotte worden de regulatiemechanismen m.b.t. de voedselinname en de bloedsuikerspiegel bestudeerd.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English