SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: B-B3BILA10
B-B3BILA10
Biodiversiteit en landschap
Cursus informatie
CursuscodeB-B3BILA10
Studiepunten (EC)15
Cursusdoelen
De cursus is erop gericht om de plantendiversiteit in het landschap te verklaren en patronen daarin te herkennen. Na de cursus kan je:
  • de belangrijkste processen die biodiversiteit genereren en in stand houden beschrijven,
  • de standplaats van plantensoorten in het landschap verklaren (of nader onderzoeken) aan de hand van deze processen,
  • bodemvorming, geologie en geologische ondergrond (van de Wadden) in grote lijnen beschrijven,
  • Nederlandse planten determineren,
  • 15 belangrijke Nederlandse plantenfamilies als familie herkennen,
  • de belangrijkste soorten uit de hoofdecosystemen van Terschelling herkennen,
  • veldwaarnemingen omzetten in een onderzoeksvraag en werkbare hypotheses,
  • in groepsvorm een onderzoeksplan (inclusief veldwerk)maken en uitvoeren,
  • een onderzoekvoorstel presenteren en verdedigen,
  • data verwerken en analyseren met R,
  • een wetenschappelijk verslag schrijven,
  • een wetenschappelijke presentatie maken en presenteren,
  • relevante gegevens verzamelen via internet en bibliotheek.
Vaardigheden
Bibliotheekgebruik, selecteren en verwerken literatuur; uitvoeren onderzoekscyclus inclusief schriftelijke en mondelinge rapportage; systematische benadering problemen; kritisch waarnemen & denken, creativiteit en probleemoplossend vermogen, hanteren biologische variabiliteit, planten determineren, met grote datasets werken, werken met R, samenwerken, overleg, omgaan met kritiek/feedback; basiskennis Nederlandse Flora.
Inhoud
Ingangseisen
De cursus Voortgezette statistiek & R én minimaal één van de volgende twee cursussen: Natuurbehoud, duurzaamheid & plantendiversiteit, of Theoretische ecologie, of vergelijkbare kennis
 
Studiepad
Deze cursus is van belang voor studenten in de studiepaden Ecologie en Natuurbeheer, Evolutie en Biodiversiteit en Educatie, Communicatie en Management.

Inhoud
De twee hoofdthema’s van deze multidisciplinaire cursus zijn (1) het leren zien van verbanden tussen vegetatie, plantendiversiteit, ondergrond, geomorfologie en menselijk ingrijpen in het landschap, en het herkennen van patronen die zijn ontstaan als gevolg van de wisselwerking van biotische en abiotische processen, en (2) het leren uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.
In de eerste week worden inleidende colleges gegeven over biodiversiteit, de ecologie van duinen en kwelders, bodemkunde en het ontstaan van de Waddeneilanden. Tijdens practica leert iedereen de Flora (beter) gebruiken en de belangrijkste Nederlandse plantenfamilies herkennen. Daarna volgen twee weken intensief veldwerk op Terschelling, een goede conditie is hiervoor vereist. Tijdens drie inleidende excursies komt de wisselwerking tussen flora, bodem, (micro)klimaat en geologische processen aan bod die uiteindelijk het landschap en de vegetatie bepalen. De nadruk ligt daarbij op het herkennen van processen, patronen en verbanden. Na de excursie vindt op het eiland een plantentoets plaats, waarin planten en families moeten worden herkend en planten gedetermineerd. Vervolgens doe je in kleine groepen ecologisch veldonderzoek naar de relatie tussen plantengroei en omgeving.
In de vierde week kijken we wat de exacte mechanismen zijn die diversiteit genereren en reguleren. Jullie maken dan zelf colleges over d ebelangrijkste mechanismen, die ook onderdeel zijn van de tentamenstof. We verwachten dat je door middel van deze week een degelijke kijk krijgt op het begrip Biodiversiteit en welke factoren en processen belangrijk zijn.
In week 5 van de cursus beginnen we met het leren werken met R, een programmeertaal die door steeds meer onderzoekers wordt gebruikt om data te verwerken en analyseren. Week 5 wordt besteed aan een algemene inleiding in R/statistiek. Week 6 gaat dieper in op multivariate analyse van vegetatie data. In week 7 sluiten we alle colleges af en is het tentamen.
Week 8 wordt gebruikt om met je nieuwe vaardigheden, je eigen data en die van groepen uit voorgaande jaren een goede analyse te maken van je veldonderzoek, en daar een 'wetenschappelijke publicatie' over te schrijven. In week 9 schrijf je dit verslag, levert het in en bereidt een wetenschappelijke presentatie voor. Deze wordt in de laatste week op een eindsymposium gepresenteerd. In deze weken zijn een aantal contactmomenten gepland maar we gaan er van uit dat je voor het grootste deel zelfstandig moet kunnen plannen en uitwerken.
 
Inhoud en bijbehorende werkvormen
Week 1: Biodiversiteit, Ecologie van duinen en kwelders, Bodemkunde, plantenfamilies (hoorcolleges, determineer-practica, zelfstudie).
Week 2: Excursies Terschelling, determineren planten, onderzoeksplan opstellen  (groepsexcursies, groepsopdracht, determineer toets).
Week 3: Veldwerk duinen en kwelder (veldwerk in groepen van 5 pers., labmetingen).
Week 4: Colleges biodiversiteit, werken aan colleges over diversiteit, presentatie.
Week 5: Statistiek in R.
Week 6: Vegetatie analyses in R.
Week 7: Zelfstudie, tentamen.
Week 8: Data analyses, bespreking resultaten en problemen
Week 9: Publicatie schrijven en inleveren, presentatie voorbereiden.
Week 10: Eindsymposium onderzoek Terschelling, verslag verbeteren en inleveren.
 
Toetsing
De cursus is voldoende afgerond indien een voldoende is behaald voor de plantendetermineertoets op Terschelling, de publicatie, de twee presentaties en het tentamen, en indien aan alle practicumverplichtingen (eerste drie weken) is voldaan. Het cijfer van het blok wordt bepaald door de plantendetermineertoets (15%), publicatie (30%), presentaties (15%) en het tentamen (40%). De practica worden niet beoordeeld middels een cijfer maar actieve deelname aan alle practicumonderdelen is verplicht.
 
Logistieke zaken Terschelling
De studenten kamperen op Camping Terpstra, Oosterburen 81, 8891 GB Midsland, tel. 0562-449091. Hier wordt gedurende de tweede week s’avonds vanaf 19.00 uur gebruik gemaakt van de kantine om materiaal uit het veld te verwerken en data in te voeren. Op de camping zijn geen wasmachines, wel is er een stomerij in Midsland tel. 0562-448093.
Fietsen worden door de cursus beschikbaar gesteld bij aankomst op het eiland bij de Fa. Tijs Knop, Torenstraat 10-12, West-Terschelling.
De staf verblijft in Goede Haven, Heereweg 13, Midsland Noord. 
Winkels zijn meestal open van 08.00 uur tot 18.00 uur.
SluitenHelpPrint
Switch to English