SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: 200400444
200400444
Macht en leiderschap
Cursus informatie
Cursuscode200400444
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Cursusdoelen & Toetsing
 
1. Je laat in een tentamen je actieve kennis zien over de belangrijkste theorieën en recent wetenschappelijk onderzoek over leiderschap, macht, beïnvloeding en besluitvorming.
 
2. Je kunt de verschillende vormen van leiderschap en beïnvloeding herkennen in je sociale omgeving en de actualiteit (bv. media, politiek, culturele uitingen) en daarover schriftelijk en mondeling rapporteren, onder meer in een podcastopdracht.
 
3. Je ontwikkelt door het meedoen aan activiteiten in de werkgroep een aantal beroepsvaardigheden: Je leert zelf leiding te geven, je leert om te gaan met de valkuilen van besluitvorming, je leert de kunst van het netwerken, je leert om een charismatische speech te geven, en je leert om anderen te beïnvloeden - zelfs in een context van weerstand.
 
Voorkennis
 
Inzicht in hoe menselijk gedrag in de sociale psychologie wordt geanalyseerd en empirisch wordt onderzocht. Kennis van sociaal-psychologische theorieën en empirisch onderzoek dat inzicht verschaft in intra- en intergroepsprocessen.
Inhoud
In elke organisatie, vereniging of club is leiderschap nodig om gezamenlijke doelen te kunnen bereiken. Maar welke kenmerken maken iemand tot een goede leider? Gaat dat over het beïnvloeden van mensen? Of moet je vooral in staat zijn de juiste beslissingen op de juiste momenten te nemen? En is leiderschap aangeboren of aan te leren? Dit zijn voorbeelden van vragen waarin je jezelf tijdens deze cursus gaat verdiepen in 7 colleges en 7 werkgroepen.
 
In deze cursus gaan we je een antwoord geven op de volgende vragen:
 
  • Wat is leiderschap? En is leiderschap belangrijk?
  • Wat zijn de meeste belangrijke leiderschaps-theorieën?
  • Is er zoiets als vrouwelijk leiderschap?
  • Wat moet je kunnen om te slagen als Leider?
  • Wat is macht, hoe krijg ik macht, en waarom is macht belangrijk?
  • In hoeverre beïnvloedt macht ons in ons denken en doen?
SluitenHelpPrint
Switch to English