SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: 200400090
200400090
Justitiële interventies
Cursus informatie
Cursuscode200400090
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Kennis van de vigerende praktijken en problemen van het jeugdstrafrecht en jeugdbescherming, met name wat betreft behandeling en preventie. Kennis van interventiestrategieën zoals die in de praktijk van het jeugdstrafrecht en jeugdbescherming functioneren in Nederland en elders. Inzicht in evaluatieonderzoek van interventieprojecten.

Relatie tussen de toetsen en leerdoelen
De benodigde kennis en vaardigheden worden door middel van het aanbod van de hoorcolleges en werkcolleges, als ook zelfstudie (het bestuderen van literatuur, maken van casusopdrachten en studievragen) bijgebracht.
Het schriftelijk meerkeuze- en open tentamen gaat na in hoeverre studenten de actuele praktijken en problemen van het jeugdstrafrecht en jeugdbescherming, met name wat betreft behandeling en preventie kunnen herkennen, begrijpen, en beschrijven (leerdoel 1). Met de schrijfopdracht (artikel) wordt getoetst in hoeverre studenten in staat zijn om interventiestrategieën te herkennen en onderscheiden (leerdoel 2); Het tentamen en de schrijfopdracht toetsen of studenten onderzoek naar de effectiviteit van justitiële interventies kunnen begrijpen en interpreteren (leerdoel 3). Het kunnen beoordelen, toetsen en evalueren van interventies aan de hand van theoretische modellen, literatuur en empirisch onderzoek wordt getest door middel van de schrijfopdracht (leerdoel 4).
 
 
 
Inhoud
In deze cursus wordt de inzet van interventies in het justitiële kader nader toegelicht. Van preventief ambulant tot ge/besloten behandeling komt aan de orde, evenals effectiviteit van behandelaanbod en de pedagogische doelen van sancties. Behandelings- en preventietheorieën in Nederland en het buitenland en evaluatieonderzoek op het terrein van interventies met betrekking tot jeugdige delinquenten en jeugdbeschermingsmaatregelen komen aan de orde.
Deze cursus maakt deel uit van de minor Jeugdcriminaliteit en Jeugdbescherming.
SluitenHelpPrint
Switch to English