SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: 200300157
200300157
Sociale psychologie
Cursus informatie
Cursuscode200300157
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Let op: Deze cursus telt mee bij de totstandkoming van het Bindend Studieadvies voor eerstejaars bachelorstudenten.

Deze cursus biedt een verdieping in de sociale psychologie en een kennismaking met de mogelijke toepassingen van de sociale psychologie. Een student dient na de afronding van deze cursus:
  • uit te kunnen leggen hoe in specifieke sociaal-psychologische theorieën gedrag wordt geanalyseerd en hoe in de sociale psychologie gedrag empirisch wordt onderzocht
  • uit te kunnen leggen hoe de sociale psychologie wordt toegepast, met name bij interventies in de maatschappij en in organisaties
  • deze kennis te hebben toegepast in een aantal opdrachten
  • aan te kunnen geven hoe cultuur en sociaal gedrag samenhangen
  • de relaties van de sociale psychologie met andere onderdelen van de psychologie aan te kunnen geven
  • de beroepsprofielen op het gebied van de sociale psychologie te kunnen benoemen
  • inzicht te hebben verkregen in de wetenschapsfilosofie van de sociale psychologie.
Practicum onderzoeksvaardigheden:
  • een onderzoeksvraag met bijbehorende hypothesen te kunnen formuleren en deze probleemstelling, alsmede de methode van onderzoek en de resultaten te kunnen plaatsen in de kennis en literatuur van de sociale psychologie.
  • een begrijpelijk onderzoeksverslag te kunnen schrijven, dat wil zeggen de opzet van een onderzoek zo kunnen beschrijven dat eenieder dit onderzoek op precies dezelfde wijze kan herhalen en de resultaten te kunnen interpreteren en dusdanig presenteren dat deze voor iedereen begrijpelijk en overzichtelijk zijn.
  • de eerder opgedane kennis en vaardigheden uit MTS1 te hebben toegepast, en vaardigheid in het werken met computerprogramma's zoals SPSS en Excel te hebben uitgebreid.
     
Relatie tussen de toetsen en leerdoelen
Binnen deze cursus wordt op twee manieren getoetst. Allereerst dient er een onderzoeksverslag te worden geschreven waarvoor de student deelneemt aan verschillende onderzoekspractica waarin hij/zij leert hoe sociaal psychologisch onderzoek tot stand komt. Door middel van het schrijven van dit onderzoeksverslag leert de student hoe verslaglegging van dergelijke sociaal psychologische onderzoeken in elkaar steekt, namelijk het opstellen van hypothesen, het plaatsen van dit onderzoek binnen het kader van de sociale psychologie, het helder verwoorden van het onderzoek zodat eenieder het op gelijke wijze kan herhalen, het interpreteren van data en het kritisch bekijken van de uitkomsten. Na het schrijven van dit onderzoeksverslag is de student op de hoogte van verslaglegging van sociaal psychologische onderzoeken en heeft hij/zij kennis opgedaan over onderzoek doen binnen de sociale psychologie.
Naast het schrijven van een onderzoeksverslag wordt deze cursus afgesloten met een meerkeuzetoets. In deze toets worden meerkeuzevragen gesteld over de toepassing, kennis en literatuur van de sociale psychologie. Er zal een verscheidenheid aan vragen voorkomen naar onder andere enkele sociaal-psychologische theorieën, de toepassing van sociale psychologie in de maatschappij, de relatie tussen sociaal gedrag en cultuur en de plaats van sociale psychologie binnen de psychologie, Na het behalen van de toets heeft de student weet van alle aspecten die behoren tot de sociale psychologie en is hij/zij in staat deze kennis toe te passen in sociaal psychologische vraagstukken
Inhoud
De sociale psychologie bestudeert de mens als een sociaal wezen wiens gedrag wordt gevormd en gereguleerd door andere individuen en groepen. Als zodanig onderzoekt de sociale psychologie de cognitieve, emotionele, motivationele en gedragsmatige effecten als reactie op de (directe en denkbeeldige) aanwezige sociale omgeving. Kortom, ons denken, gevoel en doen en laten wordt sterk beïnvloed door de mensen om ons heen. In de cursus sociale psychologie wordt hiertoe ingegaan op hoe we informatie over onszelf en over andere personen verwerken, hoe we deze informatie omzetten in gedragd en welke inloed gevoelens daarbij spelen. De voornaamste theorieen, klassieke onderzoekingen en recente inzichten op dit gebied worden hiertoe besproken. Dit gebeurt aan de hand van drie centrale domeinen. Het eerste domein betreft het waarnemen en begrijpen van onszelf en anderen. Het tweede domein betreft sociale beïnvloeding, waarbij met name de wijze waarop andere mensen (als individuen of als groep) onze meningen en gedrag beïnvloeden en veranderen centraal staat. Het derde domein heeft betrekking op sociale interactie en relaties.
Voorts wordt kort aandacht besteed aan de toepassing van de kennis en methoden binnen de sociale psychologie. Dit gebeurt binnen het onderzoekspracticum.
 
Practicum onderzoeksvaardigheden:
Een belangrijk onderdeel van de cursussen: Ontwikkelingspsychologie, Sociale psychologie, Psychologie als Wetenschap, Persoonlijkheid & Gezondheid vormt het onderdeel practicum onderzoeksvaardigheden in wetenschappelijk denken en onderzoek waarbij het aanleren van vaardigheden in wetenschappelijk denken en onderzoek centraal staan. Hoewel bij elk vak een andere set van vaardigheden is ondergebracht, zijn deze natuurlijk voor elk vak binnen de psychologie van belang. Binnen de cursus Psychologie als Wetenschap en de cursus Sociale Psychologie ligt daarbij de nadruk op praktische experimenteervaardigheden en het schrijven van een wetenschappelijk verslag in de vorm van het onderzoekspracticum. Het gaat in het onderzoekspracticum naast de inhoud, ook om de (schrijf)vaardigheden, en het aanleren van 'wetenschappelijke vaardigheden' bij het doen van onderzoek.
De student neemt in het onderzoekspracticum twee verschillende rollen op zich: Die van onderzoeksdeelnemer en die van onderzoeker, waardoor eventuele methodologische obstakels duidelijk zichtbaar kunnen worden. Tijdens het practicum zullen verschillende soorten onderzoek de revue passeren. Een telkens terugkomend thema zal zijn: Meet het instrument daadwerkelijk wat de onderzoeker wil meten, en hoe kan de onderzoeker daar zeker van zijn?
Bij het onderzoekspracticum Sociale Psychologie behoren aan elkaar gerelateerde onderzoeken, waarover één onderzoeksverslag dient te worden geschreven. Daarnaast zullen er een aantal korte opdrachten worden uitgevoerd. Als leidraad voor het schrijven zullen onder andere de normen van de American Psychological Association (APA) worden gehanteerd.
  • Aspecten van academische vorming
     
Practicumopdracht
Basisvaardigheden:
  • Gebruik van data-analyse pakketten zoals Excel en SPSS
  • Duidelijk communiceren in het Nederlands
Communicatieve vaardigheden:
  • Schrijven van onderzoeksverslagen (in artikelvorm)
  • Duidelijk presenteren van resultaten en bevindingen
Vaardigheden in wetenschappelijk denken:
  • Systematisch zoeken en interpreteren van wetenschappelijke publicaties
  • Begrijpen en toepassen van ethische aspecten van het onderzoek
Vaardigheden in wetenschappelijk onderzoek
  • Uitvoeren van onderzoek
  • Analyseren en verslaan van onderzoeksbevindingen
  • Kritisch analyseren en beoordelen van eigen onderzoek en bevindingen
Schriftelijk tentamen
Vaardigheden in wetenschappelijk denken
  • Bestuderen en analyseren van informatie
  • Synthetiseren en structureren van informatie
Reflectieve vaardigheden
  • Het kunnen plaatsen van argumenten in een wetenschapsfilosofische context.
SluitenHelpPrint
Switch to English