SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: WISB201
WISB201
Communicatie in de wiskunde
Cursus informatie
CursuscodeWISB201
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Zie onder vakinhoud.
Inhoud
Organisatie: Steven Wepster. De groepen worden begeleid door een drietal docenten van het Freudenthal Instituut of het Mathematisch Instituut. 
 
Studenten oefenen in deze cursus met een aantal aspecten van wetenschappelijk communiceren: spreken, schijven, samenwerken. Met name bij de schriftelijke verslaglegging is er ook aandacht voor wetenschappelijk integer omgaan met het werk van anderen (citeren, bronvermelding etc). Dit vak is verplicht voor in het wiskundeprogramma. DIT VAK IS NIET GESCHIKT VOOR BIJVAKSTUDENTEN.
 
Leerdoelen: 
de student
  1. houdt voor een publiek bestaande uit medestudenten een begrijpelijke, boeiende en visueel goed ondersteunde voordracht over een wiskundig onderwerp;
  2. verricht in een klein team een beperkt onderzoek over een wiskundig onderwerp;
  3. draagt als teamlid bij aan een goed geschreven en (zowel taalkundig als wiskundig) correct schriftelijk verslag over het uitgevoerde onderzoek;
  4. respecteert bij de presentatie en in het verslag de geldende normen van wetenschappelijk handelen en wetenschappelijke integriteit.
In deze cursus:
Er zijn drie aspecten van communicatie die in deze cursus aandacht krijgen: samenwerken aan een eindproduct (waarbij je uiteraard met elkaar zult communiceren); mondeling presenteren; schriftelijk presenteren (schrijven in LaTeX). Het samenwerken aan een eindproduct zul je in hoofdzaak zelfstandig met je teamleden uitvoeren. Dit proces wordt in beperkte mate begeleid door een staflid, maar het initiatief voor contact zal daarbij van de teamleden uitgaan. Het mondeling presenteren zal in de werkcollegesessies geoefend worden met wisselende nadruk op verschillende aspecten ervan. Bij het oefenen in schriftelijk presenteren zal “peer feedback” een belangrijke rol spelen: hierbij geven teams elkaar feedback op de geschreven teksten. Een belangrijk aspect van peer feedback is dat je er kritischer door naar teksten gaat kijken (ook die van jezelf).
 
Onderwijsvormen:
Twee keer per week komen de groepen twee uur bij elkaar om te oefenen met presenteren. Hierbij geldt aanwezigheidsplicht bij alle bijeenkomsten. Daarnaast heb je tijd nodig voor het onderzoek, schrijven en feedback geven, en om je presentatietechniek te oefenen.
 
Toetsing:
Er geldt een inspanningsverplichting: studenten leveren prestaties op de afgesproken momenten (zoals afgesproken voordrachten, inleverdeadlines, etc). Verder kunnen studenten gedurende de cursus op verschillende manieren en momenten punten verdienen voor goede prestaties en nieuw verworven vaardigheden. Te laat of helemaal niet komen bij colleges of andere afspraken levert strafpunten op. Het eindcijfer wordt bepaald door het aantal behaalde punten (details worden bij de cursus bekendgemaakt). Het ingeroosterde "tentamen" is alleen voor studenten met een reparatieopdracht.
 
Reparatie/herkansing:
Zie OER artikel 5.5 voor de voorwaarden. Reparatieopdrachten worden individueel afgesproken. Deelname aan de reparatiebijeenkomst (ingeroosterd als "tentamen") is een vast onderdeel van de opdracht.
 
Taal van het vak:
De voertaal van dit vak is Nederlands. 
SluitenHelpPrint
Switch to English