SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TLEMV16001
TLEMV16001
Masterscriptie Talenonderwijs en communicatie
Cursus informatie
CursuscodeTLEMV16001
Studiepunten (EC)20 - 25
Cursusdoelen
De scriptie is een MA-onderzoeksproeve op een educatief onderwerp gerelateerd aan vakgebied X in taal Y, waarbij de student een succesvolle koppeling tussen theorie en onderwijspraktijk maakt en daarmee een bijdrage levert aan de wetenschappelijke discussie over de educatie van vakgebied X.
De student is in staat om wetenschappelijke vakinhoudelijke en vakdidactische theorieën kritisch te lezen. De student kan uit deze literatuur een vraagstelling afleiden die relevant is voor de taalonderwijspraktijk, en deze vervolgens op basis van onderzoek beantwoorden. Ook de omgekeerde weg is mogelijk: vanuit een praktijkrelevante vraag inventariseert de student relevante literatuur, om te komen tot een onderbouwde en goed ingebedde onderzoeksvraag.
Het onderzoek kan beschrijvend, vergelijkend, evaluerend, verklarend en/of ontwerpend van aard zijn. De student kan de verzamelde gegevens kwalitatief en/of kwantitatief analyseren en hiervan verslag doen op academisch niveau, in de taal van studie.
Inhoud
De scriptie geeft inzicht in de relatie tussen wetenschappelijke vakinhoudelijke en vakdidactische theorieën aan de ene kant en aspecten van de taalonderwijspraktijk aan de andere. In alle domeinen van taalonderwijs zijn scripties mogelijk: taalvaardigheid, taalontwikkeling, taalbewustzijn, taalbeschouwing, literaire competentie (literaire ontwikkeling, literaire begrippen, literatuurgeschiedenis, literaire canon), interculturele competentie, interactie in de klas, enz. In alle gevallen geldt dat de relevantie van het onderzoek voor de onderwijspraktijk wordt verantwoord. Afhankelijk van de reikwijdte kan dit op verschillende curriculumniveaus: leeractiviteit, les, leerlijn, onderwijsprogramma, onderwijsbeleid. Focus van onderzoek kan zijn de leerling, de docent of het les- of toetsmateriaal, en het onderzoek kan zich zowel richten op het leerproces als op het leerresultaat. Het onderzoek richt zich op het voortgezet onderwijs, maar in overleg is ook onderzoek mogelijk naar taal in het basis-, beroeps- of hoger onderwijs, volwasseneneducatie of publieksvoorlichting.

Uitbreiding naar 25 ec is in overleg mogelijk op de volgende manieren:
  • Relevante theoretische verdieping en/of uitbreiding van vragen, onderzoeksmethodes of omvang van de dataset
  • Substantiële ontwikkeling en validering van educatieve materialen of toetsinstrumenten
  • Substantiële praktijkimplementatie plus evaluatie
  • Stage buiten de eigen lespraktijk, ten behoeve van de verkenning of beantwoording van de onderzoeksvraag en/of de implementatie van de resultaten
In alle gevallen wordt in het onderzoeksplan vastgelegd of en op welke onderdelen een uitbreiding plaatsvindt, en waaraan deze uitbreiding zal voldoen.
SluitenHelpPrint
Switch to English