SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TLMV16008
TLMV16008
Literatuur: tussen het globale en lokale
Cursus informatie
CursuscodeTLMV16008
Studiepunten (EC)5
Cursusdoelen
De studenten verwerven kennis van en inzicht in:
- de institutionele en sociologische benadering van literatuur;
- de institutionele context waarin de Nederlandstalige literatuur functioneert in de 21ste eeuw;
- de manier waarop literaire en cultuurpolitieke organisaties functioneren in het literaire veld;
- de verwerking van economische, politieke en culturele globalisering in de Nederlandstalige literatuur.

Specifiek voor RMA-studenten:
- inzicht in de geschiedenis en inhoud van literatuursociologische theorieën en de doorwerking van die theorieën in recent letterkundig onderzoek.
Inhoud
Meer dan ooit functioneert de literaire cultuur vandaag in een transnationale context. Druk bezochte literaire festivals, zoals Poetry International en City2Cities, brengen auteurs uit alle continenten samen op een podium. Het Nederlandse Letterenfonds draagt dan weer actief bij aan de vertaling en de verspreiding van Nederlandse literaire werken in het buitenland. Internationale boekenbeurzen zoals de Frankfurter Buchmesse spelen in deze transnationale uitwisseling een cruciale rol. Tegelijk ontstaat als reactie op de economische, politieke  en culturele globalisering een hernieuwde belangstelling voor het lokale: voor het culturele en economische belang van steden, maar ook voor local history en lokaal cultuurhistorisch erfgoed. In deze cursus onderzoeken we hoe deze spannende wisselwerking tussen het globale en het lokale doorwerkt in de hedendaagse literatuur. De nadruk ligt daarbij op de institutionele context. Vanuit een institutioneel en literair-sociologisch perspectief  bestuderen we hoe literaire organisaties, culturele events en cultuurpolitieke initiatieven de transnationale uitwisseling van literatuur stimuleren en stroomlijnen. Behalve deze centrifugale ontwikkeling komt in deze cursus de centripetale tendens aan bod: de belangstelling voor het lokale in de thematiek en het institutionele functioneren van literatuur.

Arbeidsmarktoriëntatie:
Kennis van belangrijke literaire instituties (festivals, uitgeverijen, agents, Buchmesse e.d.) + gesprekken met vertegenwoordigers van een of meerdere van deze instituties.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English