SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: NE3V17301
NE3V17301
Visies op Nederlandse identiteit: van Bataaf tot regenboogpiet
Cursus informatie
CursuscodeNE3V17301
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus heeft de student inzicht in de concepten 'culturele identiteit' en 'cultural memory', inzicht in de manier waarop identiteit in een Nederlandse (historische) context geconstrueerd en gerepresenteerd werd en wordt, en inzicht in de dynamiek tussen eenheid en diversiteit in processen van nationale identiteitsvorming. Het theoretisch kader dat de student zich in deze cursus eigen maakt, en de kennismaking met cultuur- en literair-historische methoden, bereiden ook voor op de volgende vakken van het verdiepingspakket 'Diversiteit in de Nederlandse taal en cultuur': de opgedane kennis, inzichten en vaardigheden dienen als basis voor de onderzoeksvaardigheden die in de opeenvolgende cursussen worden ontwikkeld en aangescherpt.
Inhoud
LET OP; deze cursus is equivalent aan TL2V14004 Tlc-Visies op Nederlandse identiteit!
De eerste cursus van het verdiepingspakket gaat in op discussies over Nederlandse identiteit zoals die de laatste jaren worden gevoerd. We gaan op zoek naar manieren waarop Nederlanders naar zichzelf hebben gekeken en kijken. Daartoe lezen en analyseren we tekstuele en visuele representaties van Nederlandse identiteit uit diverse tijden en culturele domeinen en bespreken we factoren die van invloed zijn op de constructie van een zelfbeeld.
 
Aan de hand van het concept 'cultural memory' overwegen we de rol die het verleden daarin kan spelen. We besteden aandacht aan het ontstaan van de relatie tussen natie, taal en identiteit en stellen daarbij steeds de vragen hoever die identiteit in het verleden terug reikt en welke vormen van diversiteit er achter de nationale identiteit schuil gaan. In verschillende domeinen, zoals literatuur, liedteksten, journalistiek en film gaan we op zoek naar verhalen die Nederlanders door de tijd heen over zichzelf hebben verteld en daarbij zoeken we telkens naar verbindingen met de actualiteit.
 
De cursus is chronologisch van opbouw: van Middeleeuwen tot heden. Bij elke periode/eeuw die we passeren, vragen we ons af welke beelden van Nederland in die periode werden gecreƫerd, maar ook hoe beelden uit die periode doorwerkten in de Nederlandse identiteitsvorming uit latere tijden. Zo maken we kennis met (zelf)beelden die in een lange culturele en mediale traditie staan, maar zullen we die beelden ook steeds opnieuw confronteren met alternatieve beelden, om zo kritisch te reflecteren op wat Nederland is/was en hoe het steeds opnieuw wordt gevormd door de verhalen die wij maken en elkaar vertellen.

Deze cursus is de eerste cursus in Verdiepingspakket Diversiteit in de Nederlandse taal en cultuur

Luistertaal
In deze cursus is Luistertaal mogelijk. Deze cursus wordt aangeboden in het Nederlands. De cursus staat ook open voor studenten die deze taal vooral receptief beheersen (als luistertaal). Deze studenten kunnen desgewenst in het Engels of Duits deelnemen, en ook toetsonderdelen in die talen afleggen. Als je van luistertaal gebruik wilt maken, neem dan direct na inschrijving contact op met de docent. Let op: als je van luistertaal gebruik maakt, dan wordt deze cursus opgenomen in de profileringsruimte van je opleiding. De cursus kan dan niet gelden als taalspecifieke cursus binnen het major of minor onderdeel van je opleiding.

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus  volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/



 
SluitenHelpPrint
Switch to English