SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: NE3V14303
NE3V14303
Meertaligheid in Nederland vroeger en nu
Cursus informatie
CursuscodeNE3V14303
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De student is bekend met het vakgebied Meertaligheid, en is in staat opgedane interculturele kennis uit heden en verleden in de praktijk te herkennen en toe te passen.
Inhoud
In deze tweede cursus van Verdiepingspakket Diversiteit in de Nederlandse taal en cultuur bestuderen we meertaligheid in het Nederlandse taalgebied vanuit diachroon en synchroon perspectief. De cursus opent met 4 thematische blokken, die elk één week duren. Na deze eerste fase, die afgesloten wordt met een tentamen, verdiepen de studenten zich in een specifiek thema. Bij de voorbereiding en uitvoering van hun onderzoek zullen zij bijzondere aandacht besteden aan het opstellen van een onderzoeksplan en het formuleren van een onderzoeksvraag. Het werk van de studenten mondt uit in een presentatie en een nota. De vier thema’s zijn: 
1. Diglossie – taalverschuiving. In een diglossie situatie, zowel in verleden als heden, hebben een ´hoge´ en een ´lage´ taal gescheiden functies. Zo was in het verleden Latijn de hoge variëteit en de verschillende volkstalen waren de lage variëteiten.
2. Codewisseling is van alle tijden en betreft het gebruik van twee talen in één (conversationele) setting.
3. Handelstalen: In handelssituaties zijn mensen betrokken met verschillende talen, die elkaar niet kunnen verstaan. Dit leidt tot het ontstaan van nieuwe talen, zoals pidgins en creolen en mengtalen. In het verleden waren er net als nu functioneel beperkte handelstalen, bijvoorbeeld voor communicatie tussen de Hanzesteden.
4. Beleid/politiek; standaardisatie: door standaardisatie krijgt een (minderheids-)taal status. Centraal staan invloed en bemoeienis van de overheid op meertaligheid voor en achter de voordeur.

Deze cursus is de tweede cursus in Verdiepingspakket Diversiteit in de Nederlandse taal en cultuur.

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/

Luistertaal
In deze cursus is Luistertaal mogelijk. Deze cursus wordt aangeboden in het Nederlands. De cursus staat ook open voor studenten die deze taal vooral receptief beheersen (als luistertaal). Deze studenten kunnen desgewenst in het Engels of Duits deelnemen, en ook toetsonderdelen in die talen afleggen. Als je van luistertaal gebruik wilt maken, neem dan direct na inschrijving contact op met de docent. Let op: als je van luistertaal gebruik maakt, dan wordt deze cursus opgenomen in de profileringsruimte van je opleiding. De cursus kan dan niet gelden als taalspecifieke cursus binnen het major of minor onderdeel van je opleiding
SluitenHelpPrint
Switch to English