SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: ME3V16003
ME3V16003
Practicum Film- en mediacultuur I
Cursus informatie
CursuscodeME3V16003
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Het practicum heeft als doel een brug te slaan tussen onderwijs, theorie en praktijk door middel van project gestuurd onderwijs. Studenten werken gezamenlijk (onder begeleiding van docenten en in samenwerking met professionele partners) aan een audiovisueel product dat inhoudelijk in het verlengde ligt van het verdiepingspakket Film en mediacultuur.

Studenten leren om de kennis en vaardigheden die zij in het verdiepingspakket hebben opgedaan actief in te zetten en productief te maken voor een professionele context. Studenten worden daarnaast getraind in belangrijke professionele vaardigheden, zoals het communiceren met professionele partners, werken in teamverband, ontwikkelen van ideeën en concepten en leren toe te werken naar een concreet eindproduct.
Inhoud
Practicum Film- en mediacultuur bestaat uit deel I en deel II en biedt je de mogelijkheid om jouw onderzoeksvaardigheden en filmwetenschappelijke kennis in te zetten bij het ontwikkelen van een audiovisueel product. De docent bepaalt het thema voor de opdracht opdat deze inhoudelijk aansluit bij thema’s uit het verdiepingspakket Film- en mediacultuur.

In Practicum Film- en mediacultuur I (blok 1 en blok 3) oefen je vaardigheden die belangrijk zijn bij de totstandkoming van een audiovisueel product, zoals research, conceptontwikkeling, interviewstrategieën, scenarioschrijven, cameravoering, geluids- en lichttechniek en montage.
In teamverband produceer je een kort beeldverhaal (videoclip) op basis van een eigen scenario. Vervolgens werk je in opdracht van een partner uit het veld van media en cultuur (denk aan een festival of museum) aan een kort audiovisueel interview-item.
Als team stel je een productiedossier samen, waarin je collectief reflecteert op samenwerking en artistieke resultaat van de gemaakte producties.

Dit practicum biedt hiermee de gelegenheid om te ervaren hoe je als media- en cultuurwetenschapper opgedane kennis en vaardigheden productief kunt maken in de samenleving en het veld van media en cultuur in het bijzonder. Het betreft daarmee een oriëntatie op (een deel van) de beroepspraktijk. Daarnaast leer je om zelfstandig en binnen een team aan een project te werken: hoe vertaal je een opdracht/vraag naar een passend product voor het beoogde doel en publiek, hoe verdeel je functies en taken, hoe spreek je elkaar aan op kwaliteit en voortgang van het werk, hoe plan je het werk, etc. Ook oefen je de belangrijke vaardigheid om mondeling en schriftelijk te communiceren over het werk met professionals en andere actoren uit het veld. Met het opdoen van deze ervaring leer je te reflecteren op de efficiëntie van productieprocessen en de invloed van redactionele keuzes op de artistieke en inhoudelijke kwaliteit van het product. Bovendien stimuleert het practicum creativiteit en efficiëntie in handelen en denken.

Al deze vaardigheden zijn uitermate relevant met het oog op je toekomstige loopbaan.
 
Het practicum is een intensieve cursus met technische instructies en groepswerk buiten de formele lestijden in onderwijslokalen. Hou rekening met cursusverplichtingen gedurende de lestijden van timeslot A en D. De werkgroepen/teams voor het realiseren van praktijkopdrachten, worden tijdens het introductiecollege samengesteld. Dit gebeurt in overleg met deelnemende studenten. 

Practicum deel I geldt als ingangseis voor Practicum deel II. 



 
SluitenHelpPrint
Switch to English