SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: MC2V18002
MC2V18002
Kunst, Cultuur en Maatschappij
Cursus informatie
CursuscodeMC2V18002
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na het behalen van de cursus heeft de student:
1. Kennis verworven van de gangbare concepten en benaderingen binnen het onderzoek naar de relatie tussen kunst, cultuur en maatschappij
2. Kennis verworven van het Nederlandse en Europese cultuur- en mediabeleid
 
Na het behalen van de cursus kan de student:
1. Een kleinschalige discoursanalyse uitvoeren naar de wijze waarop overheden en culturele organisaties zich in het publieke domein verantwoorden
Inhoud
De cursus beoogt een overzicht te bieden van het academische en het maatschappelijke discours rondom de rol van kunst en cultuur in de samenleving. Naast de meer conventionele onderverdeling van kunst en cultuur langs de lijnen van disciplines (o.a. theater, dans, muziek, film, televisie en digitale media) is er nadrukkelijk oog voor de veranderde dynamiek binnen de kunst-, media-, en cultuurindustrie als gevolg van snel opeenvolgende innovaties Zo zijn bijvoorbeeld culturele productiemogelijkheden voor particuliere gebruikers gegroeid, en zal daarmee de deelname aan en de dynamiek en culturele dimensie van het publieke debat onvermijdelijk meer divers worden.
 
De relatie tussen kunst, cultuur en maatschappij wordt vanuit twee perspectieven aangevlogen. Ten eerste wordt gekeken hoe binnen de samenleving kunst en cultuur concreet gestalte krijgen ('mapping the field'), en ten tweede hoe binnen de kunst- en cultuurpraktijk maatschappelijke vraagstukken aan de orde worden gesteld. Dit leidt tot een reeks hoorcolleges waarin steeds een ander perspectief (bijv. kunstsociologie, beleidswetenschap, etnografie, filosofie, cultural studies) wordt verbonden met deze relatie. In de werkcolleges werken de studenten in groepsverband werken aan een analyse van de kunst- en cultuurwereld aan de hand van deze verschillende perspectieven, waarbij vooral de concrete kunst- en cultuurpraktjk centraal staat.
 
Een thematische rode draad wordt gevormd door het Nederlandse kunst- en cultuurbeleid, waarin de hierboven omschreven dynamiek geregeld wordt gethematiseerd. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor internationalisering van de kunst- en cultuurpraktijk, culturele diplomatie, the social turn, cultuureducatie en community arts.
SluitenHelpPrint
Switch to English