SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: SK-BFYAN13
SK-BFYAN13
Fysische en anorganische chemie
Cursus informatie
CursuscodeSK-BFYAN13
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na het volgen van deze cursus kun je:
-      met de thermodynamische basisconcepten voorspellen hoe processen, zoals chemische en fysische evenwichten, verlopen.
-       allerlei niet-evenwichtsverschijnselen, zoals thermische beweging van moleculen in gassen en vloeistoffen en kinetiek van chemische reacties beschrijven.
-       allerlei niet-evenwichtsverschijnselen, zoals thermische beweging van moleculen in gassen en vloeistoffen en kinetiek van chemische reacties beschrijven.      
-       met je wiskundige vaardigheden in verschillende contexten (anorganisch of biochemisch) de ligging van die evenwichten berekenen.
-       begrijpen en gebruik maken van Ellingham- en E-pH-diagrammen om evenwichten te beschrijven.
-           evenwichtsberekeningen maken m.b.v. ‘HSC Chemistry for Windows’ voor gas-vast reacties en voor redoxreacties in water; uitkomsten van de berekeningen begrijpen,   analyseren en toepassen.      
-       experimenten op basis van een voorschrift correct uitvoeren.
-       adequaat schriftelijk rapporteren over de experimenten die je op het practicum hebt uitgevoerd (labjournaal en verslag).        
-       In je verslag een verbinding leggen tussende uitkomsten van je experimenten en de theorie van de colleges
Inhoud
Na een inleiding over de historische ontwikkeling van kennis rond het energie en materie en de manier waarop deze grootheden met elkaar verband houden, maak je eerst kennis met diverse vormen van ervan. Aansluitend leer je de basisbegrippen van de thermodynamica en oefen je die in nauw op elkaar aansluitende hoor- en werkcolleges Fysische Chemie. Deze basiskennis ga je vervolgens toepassen in de Anorganische chemie, op de reducties van oxides om elementen vrij te maken en op reductie-oxidatie-chemie in waterig milieu. Daarvoor leer je omgaan met een aantal gereedschappen voor het maken van kwantitatieve berekeningen, zoals Ellingham-diagrammen, E-pH diagrammen en het computerprogramma ‘HSC Chemistry for Windows 7.1’.

Het practicum en theorie zijn nauw aan elkaar gekoppeld en ondersteunen elkaar wederzijds. In het eerste deel van het Practicum maken en meten worden diverse synthese experimenten uitgevoerd. Ter ondersteuning wordt een college fasenleer gegeven, waarin de theorie van faseovergangen van materie wordt uitgelegd. Daarnaast gebruik je ‘HSC Chemistry for Windows’ voor thermodynamische berekeningen. In het tweede deel van het practicum staan een aantal experimenten op het programma, die aansluiten op of ondersteund worden door colleges Fysische Chemie, waarin o.a. aandacht wordt besteed aan de Nernst vergelijking. Tevens zal in het kader van foutenleer een begin gemaakt worden met het verantwoord leren omgaan met meetgegevens, waarbij het gebruik van software zoals Excel en Powerfit aan bod komt.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in deze cursus.
SluitenHelpPrint
Switch to English