SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V14045
GE3V14045
Heilige plaatsen. Religie, cultus en mythologie in het oude Griekenland.
Cursus informatie
CursuscodeGE3V14045
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Kennis en begrip van Griekse religieuze cultuur in samenhang met mythologie en materiële cultuur. Kennis van de archeologie van de Griekse religie. Begrip van de wisselwerking tussen religieuze cultus en sociale ontwikkelingen.
 
Een excursie naar Griekenland met presentaties ter plekke maakt deel uit van de cursus.
Inhoud
In het oude Griekenland waren het goddelijke en het menselijke met elkaar verweven. De archeologische overblijfselen van heiligdommen staan nog altijd in het landschap en de steden van het huidige Griekenland. Maar het bovennatuurlijke was aanwezig in grotten, rivieren, bossen, driesprongen en voorhistorische graven.De cultische verering en (in onze ogen) vaak wonderlijke rituelen die zich voltrokken op plekken waar het goddelijke geacht werd dichtbij te zijn, hingen samen met de mythologische verhalen die over die plekken verteld werden. Als plaatsen van samenkomst en als lieuz de mémpoire waren heilige plaatsen bovendien van groot belang voor de ontwikkeling van politieke en sociale eenheid; ze droegen bij aan het ontstaan van de polis, de ontwikkeling van de Griekse identiteit en speelden later een centrale rol in de legitimatie van Hellenistische koningen en Romeinse keizers.

In dit college gaan we op zoek naar het heilige in het oude Griekenland. Verscheidene aspecten van Griekse religie zullen aan de orde komen, zoals heroënverering, divinatie, magie, offerrituelen, tempelarchitectuur, epifanieën en wijdingen. Waarom is de ene plek sacraal en de andere niet? Welke rol speelt het landschap en hoe wordt het heilige architectonisch en ritueel gemarkeerd? Wat is de samenhang tussen mythe en ritueel? 

De data voor de buitenlandse excursie worden nader bekend gemaakt. 

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus  volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
SluitenHelpPrint
Switch to English