SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TC1V13002
TC1V13002
Mediawijsheid. Media en geletterdheid in de Europese cultuurgeschiedenis.
Cursus informatie
CursuscodeTC1V13002
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
- De student heeft kennis van en reflecteert kritisch op mediageletterdheid in diachroon perspectiefkennis van en reflecteert kritisch op mediageletterdheid in diachroon perspectief
- De student kan een wetenschappelijk artikel doorgronden, daarvan een leesvervangende samenvatting maken (in helder en correct Nederlands) en de gelezen tekst kritisch beoordelen
- De student kan op professionele wijze samenwerken ter voorbereiding van een presentatie
- De student is in staat tot het geven van een beknopte, begrijpelijke en boeiende presentatie voor een publiek van 'peers'.
Inhoud
Onder ‘mediawijsheid’ verstaan we alle kennis en vaardigheden die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief deel te namen aan een wereld waarin media een belangrijke rol spelen. Deze cursus plaatst mediawijsheid in een diachroon perspectief, met als doel studenten vanuit verschillende invalshoeken kritisch te laten nadenken over de mediageschiedenis en de rol die mediawijsheid daarin speelt. Omdat nieuwe media vragen om nieuwe omgangsvormen, gaan mediarevoluties gepaard met ‘mediatraining’. Hoe zijn mensen in de loop van de geschiedenis ‘mediawijs’ geworden? En hoe heeft die wijsheid tot steeds weer nieuwe ontwikkelingen geleid? Door de  dynamiek van dit proces te bestuderen, krijgen studenten inzicht in cruciale momenten en ontwikkelingen in de mediageschiedenis, en ook in huidige debatten over lees- en schrijfprocessen, auteurschap en copyright in een digitaal tijdperk.
Net als de andere TOC’s in blok 1 bevat de cursus een uitgebreide training in academische vaardigheden: je leert een wetenschappelijk artikel lezen en samenvatten, je oefent samenwerken op professionele wijze en een goede presentatie maken en geven.
De TOC laat je kennis maken met de volgende hoofdrichtingen:
-           Middeleeuwen en Renaissance Studies
-           Moderne letterkunde
-           Nieuwe media en digitale cultuur
-           Postcolonial and gender studies
-           Kunst, cultuur en geschiedenis
-           Film- en televisiewetenschap
-           Taal en communicatie  
 
NB deze cursus is uitsluitend toegankelijk voor eerstejaars TCS
 
SluitenHelpPrint
Switch to English