SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: ME2V15009
ME2V15009
Programmering van culturele instellingen
Cursus informatie
CursuscodeME2V15009
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
  • Na afronding van de cursus heeft de student inzicht verkregen in de selectieprocessen die een rol spelen bij de totstandkoming van de programmering van culturele instellingen en festivals. Ook heeft de student inzicht verkregen in de theorievorming rondom deze artistieke selectieprocessen en geleerd om met gebruikmaking ervan programmeringsvraagstukken te analyseren. Bovendien heeft de student geoefend in het voorbereiden, afnemen en uitwerken van een interview en het gebruik daarvan als wetenschappelijke bron.
Inhoud
In deze cursus wordt ingegaan op artistieke selectieprocessen in de kunst- en cultuurwereld: Daarbij kun je denken aan instellingen die een cultureel programma ‘distribueren” zoals bioscopen, filmtheaters, schouwburgen, concertzalen,  poppodia en -festivals, radio- en tv-stations. Maar ook ‘producerende’ instellingen, zoals dans- en toneelgezelschappen, orkesten en ensembles maken artistieke selecties en kunnen aan bod komen. De cursus focust op de disciplines muziek, theater/dans en film/media. Met excursies en gastsprekers wordt inzicht gegeven in de actuele praktijk van het programmeren en het onderzoek dat ernaar wordt verricht. Bij de eindopdracht wordt de aansluiting met de actuele praktijk gezocht door het uitwerken van een (fictief) programma-voorstel voor een culturele instelling. Naast deze professionele invalshoek wordt ook vanuit een meer academisch perspectief het fenomeen programmeren bestudeerd. Studenten leren in de cursus een semigestructureerd interview te hanteren als methode van onderzoek. Aan de hand van een beargumenteerde topiclijst wordt een interview voorbereid, afgenomen en uitgewerkt met een persoon die actief betrokken is bij een programmeringsproces. De theoretische concepten die daarbij als vertrekpunt worden gehanteerd, worden ontleend aan wetenschappelijke onderzoek naar programmeringlogica, van onder andere Pascal Gielen (Gielen, 2008), Gert Keunen (Keunen, 2013) en A.Elberse (Eolberse 2016). Andere onderzoeksmethoden die aan bod kunnen komen zijn het ‘’observeren” van optredens en vertoningen en het publiek. Tenslotte worden in de cursus actuele literatuur en onderzoek vanuit de programmeringspraktijk besproken.
 
Deze cursus maakt onderdeel uit van het minorpakket Kunst, Beleid en Maatschappij (KBM). De minor KBM biedt een goede kennismaking met het beleid van overheden en instellingen op het gebied van kunst en cultuur en vraagstukken die daaruit voortvloeien. In deze specifieke cursus wordt aandacht besteed aan het kwalitatieve onderzoek naar de kunst- en cultuurpraktijk, en naar de artistieke selectieprocessen die in deze praktijk plaatsvinden.
SluitenHelpPrint
Switch to English