SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: LI1V13005
LI1V13005
Oraliteit naar schriftcultuur: Arthur, koning van verhalen
Cursus informatie
CursuscodeLI1V13005
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
- De student heeft kennis van en inzicht in de verschriftelijkingsproblematiek en verbeeldingstechnologie van de middeleeuwse Arthurverhalen;
- De student kan daarover op academische wijze communiceren en toont dat via een aantal (schrijf)producten in werkstuk en een portfolio.  
Inhoud
LET OP Deze extra toetsgelegenheid geldt uitsluitend voor studenten Literatuurwetenschap (cohort 2013-2015) die deze cursus nog niet behaald hebben. Voor deze module geldt een plaatsingscommissie.

Deze cursus gaat over oraliteit en verschriftelijking en de wijze waarop het medium literatuur beïnvloedt. Mensen vertellen verhalen om de wereld waarin zij leven vorm te geven, zetten hun verbeelding en technische mogelijkheden in om te communiceren over idealen en problemen. In de middeleeuwen is het proces van verschriftelijking van cruciaal belang: in de volkstaal is er een eeuwenlange overgang van een orale cultuur (zonder schrift) naar een cultuur waarin het schrift onmisbaar is geworden. Dat proces loopt via de Renaissance tot in onze tijd door, want er zijn nog steeds orale fenomenen in onze cultuur. Aan de hand van middeleeuwse en vroegmoderne teksten, handschriften en drukken gaat deze cursus in op de verbeeldingstechnologie en de verschillende media die ingezet zijn in het verschriftelijkingsproces. De eerste weken zullen gaan over de middeleeuwse verhalen over koning Arthur en de bronnen waarin deze zijn overgeleverd, van het “orale” Culhwch &Olwen tot prachthandschriften van de Lancelot en prose en de wiegedruk van Malory’s Morte Darthur. In de tweede helft van het college staan de vroegmoderne en moderne tijd centraal.
SluitenHelpPrint
Switch to English