SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V17011
GE3V17011
Democratie onder vuur: van het Interbellum tot heden
Cursus informatie
CursuscodeGE3V17011
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

 
Inhoud
Dit is cursus 4 uit Verdiepingspakket 2: Politieke strijd in modern Europa (NL track Geschiedenis).
Let op: de hoorcolleges van deze cursus worden in het Engels verzorgd. 

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus  volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding.

In de twintigste eeuw overwon de democratie zijn belangrijkste ideologische tegenstrevers: fascisme, Nazisme en communisme. Maar het optimisme van na de Val van de Muur heeft inmiddels in heel Europa plaatsgemaakt voor twijfel. We bevinden ons in een ‘democratische crisis’, gekenmerkt door de opkomst van populistische bewegingen, een versplintering van het parlement, een ‘kloof tussen burger en politiek’, en de teloorgang van politieke partijen.
Deze democratische crisis is echter allerminst nieuw. Sinds de vestiging van de massademocratie door de invoering van het algemeen kiesrecht lijkt de democratie voortdurend in crisis. In deze cursus onderzoeken we de vestiging van de democratie en de crises die dit regime doormaakte in de twintigste eeuw. We bestuderen en vergelijken drie momenten die door tijdgenoten als democratische crisis zijn ervaren: de aanval van fascisme, Nazisme en communisme in het Interbellum; de uitdaging van de sociale bewegingen in de jaren zestig en zeventig; en de opkomst van populistische partijen vanaf de jaren negentig.

Studenten sluiten de cursus af met een zelfstandig onderzoek op basis van primair bronnenmateriaal naar een historische of actuele ontwikkeling, gebeurtenis, ideologie, partij of persoon die van belang is geweest in de geschiedenis van de democratie sinds 1918. Dit onderzoek is vergelijkend van aard. Qua bronnenmateriaal kunnen studenten daartoe bijvoorbeeld gebruik maken van politieke pamfletten van sociale bewegingen, propagandamateriaal uit verkiezingscampagnes, en debatten uit het parlement, maar ook van krantenartikelen en andere bijdragen aan het publieke debat.
SluitenHelpPrint
Switch to English