SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V17002
GE3V17002
Wij en zij: Christenen, Joden en Moslims
Cursus informatie
CursuscodeGE3V17002
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De cursus heeft jaarlijks een focus op de oudheid of op de middeleeuwen. Afhankelijk van het programma zullen een of meerdere musea bezocht worden om het thema van de cursus uit te diepen.
 
Inhoud
Dit is cursus 2 uit Verdiepingspakket 1: Fundamenten van Europa.

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus  volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding.

Drie religies beroepen zich erop monotheïstisch te zijn. Drie religies die claimen de enige echte, goede God te vereren. Drie religies bovendien die aan elkaar verwant zijn en deels van elkaar afstammen. Behalve het geloof is daarbij ook steeds politiek in het spel, evenals sociale verhoudingen, kunst, cultuur en daardoor ook identiteit. De soms moeizame verwantschap werkt tot de dag van vandaag door: denk aan de regelmatig gedane uitspraak dat de joods-christelijke cultuur de basis van Europa zou vormen. In deze cursus gaan we op zoek naar de manier waarop de gelovigen van deze drie religies over elkaar dachten, met elkaar samenleefden of elkaar juist verketterden en vervolgden, en hoe identiteit en macht daarbij een rol speelden. De nadruk ligt daarbij of op het ontstaan van christendom en islam binnen de joodse en later joods-christelijke context van de Late Oudheid of op de centrale rol die deze religies zouden gaan spelen in de Middeleeuwen. De kruistochten komen aan bod, maar ook het schisma tussen sjiieten en soennieten in Egypte. Sicilië en vooral Spanje zijn andere gebieden waar zowel naast als tegen elkaar werd geleefd en geloofd. Tenslotte is Europa het terrein van zich een uitbreidende stereotypering van joden, waarbij de vraag aan bod komt of de identiteit van Europa op intolerantie is gestoeld, of dat dit juist een te beperkte zienswijze is.
SluitenHelpPrint
Switch to English