SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE2V16002
GE2V16002
Fundamentalisme in de moderne wereld: cultuurhistorische perspectieven
Cursus informatie
CursuscodeGE2V16002
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen

•          leren kernbegrippen als fundamentalisme, modernisering, secularisering en identiteit in een historische context te begrijpen
•          kennismaking met verschillende academische perspectieven op religie en modernisering
•          vermogen om recente maatschappelijke verschijnselen en debatten in een cultuurhistorische context te plaatsen
•          overzicht van rol van religie binnen de Westerse beschavingsgeschiedenis


 
 
Inhoud
Over deze cursus: 
Religieus fundamentalisme is één van de grote uitdagingen van de moderne samenleving. Sinds het einde van de Koude Oorlog is de strijd tegen religieus fanatisme zelfs een bepalende factor geworden in de buitenlandse politiek van westerse mogendheden. Binnenlandse politiek is in de greep gekomen van populistische partijen die de angst mobiliseren voor een islamisering van hun samenleving. Denkbeelden over religieuze tegenstellingen bepalen het debat over migratie en integratie binnen Europa. Binnen de westerse wereld blijft religie een belangrijke rol spelen als een dimensie van onderscheid, samenhang en identiteit. De botsing tussen religieuze culturen roept daarmee vragen op over de historische fundamenten van de Europese samenleving.

Dit lijkt in strijd met de veelgehoorde opvatting dat religie een verdwijnend cultuurgoed is binnen westerse samenlevingen. Religieus fundamentalisme keert zich tegen processen van modernisering, secularisering en rationalisering en emancipatie die als vanzelfsprekend onderdeel van vooruitgang beschouwd werden, en is daarmee verwant aan andere ideologische stromingen die zich beroepen op samenhang, behoud en zuivering. Dit is echter geen nieuw verschijnsel. De tegenstelling tussen fundamentalisme en modernisering, tussen traditie en vooruitgang, behoud en vernieuwing, tussen eenstemmigheid en pluriformiteit, is zichtbaar door de westerse geschiedenis heen.
Deze cursus bekijkt het fenomeen van het fundamentalisme door een cultuurhistorische lens. De cursus plaatst de historische uitingingen van christelijk en islamitisch fundamentalisme binnen de historische context van modernisering, secularisering en nationale identiteit vanaf de Verlichting.      

Het hoorcollege van deze cursus is in het Engels. Wanneer er één werkgroep is, zijn de colleges en de discussies in de werkgroep ook Engels; wanneer er twee werkgroepen zijn, is er één Engelstalige werkgroep. De toetsing is voor Nederlandse studenten naar keuze in het Engels of het Nederlands.

 
SluitenHelpPrint
Switch to English