SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: CI3V14401
CI3V14401
Culturele representaties
Cursus informatie
CursuscodeCI3V14401
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus kan de student:
- Relevante kenmerken noemen van culturele representaties in verschillende media, cultuur en communicatie-uitingen.
- Deze kennis toepassen door talige en beeldstructuren aan te wijzen die wederzijdse beeldvorming tussen culturele groepen sturen.
- Op basis van literatuur en kritische discours analyse reflecteren op machtsverhoudingen, ethische en politieke kwesties in verband met culturele representaties in een geglobaliseerde wereld.
- Bovendien stelt de cursus zich tot doel de student te leren om in een team een thema binnen deze discussie uit te werken. Deze teams zullen als redactie fungeren van een fictief wetenschappelijk tijdschrift. De student leert zo om zich in kleiner groepsverband te verdiepen in het toepassen en verder ontwikkelen van ideeën over de representatie van ‘de ander’.
- De student krijgt meer zicht op de praktijk van wetenschappelijke kennisproductie, met name redactie-werk zoals peer-reviewen, annoteren en copy-editen.
Inhoud
In de eerste cursus van het verdiepingspakket Cultuur, Communicatie en Diversiteit wordt een macroperspectief op cultuur gehanteerd. De aandacht is gericht op verschillende vormen van ‘mediation’ van culturele diversiteit door bijvoorbeeld film, televisie, internet en de pers. Studenten maken kennis met de tekstuele en cultuur-analytische benadering en de historiografische/contextuele benadering, waarbij aandacht is voor zowel taal als beeld. De inhoud is gericht op het bestuderen van representaties van culturele diversiteit in boeken, films, musea, cartoons en digitale media. Hoe worden in deze representaties machtsverhoudingen tussen culturen en bijvoorbeeld etnische, raciale, generationale, gegenderde of religieuze collectieven gecreëerd, bevestigd en bevraagd? Er wordt ook een historisch perspectief gegeven door aandacht te besteden aan de geschiedenis van de representatie van kolonialisme en migratie vanuit een postkoloniaal denkkader. Voor interculturele communicatie speelt beeldvorming, ook in de vorm van clichés en stereotypen, een cruciale rol. De student wordt getraind in het inzetten van de methodologische benadering kritische discours analyse om de wijze waarop in tekst en beeld zowel ‘het vreemde’ & ‘de vreemdeling’ als ‘het eigene’ wordt geconstrueerd te doorgronden.

Voor studenten LAS en TCS die deze cursus  volgen als deel van het kernpakket van hun hoofdrichting geldt een verplichte voorbereiding. Informatie: https://tcs.sites.uu.nl/
 
 Deze cursus is het 1e vak in Verdiepingspakket ‘Cultuur, communicatie en diversiteit’
 


 
SluitenHelpPrint
Switch to English