SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TC2V16001
TC2V16001
Basiscursus onderzoek Internationale Betrekkingen in historisch perspectief
Cursus informatie
CursuscodeTC2V16001
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Inleiding in het multidsiciplinaire vakgebied Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief (IBHP).
Deze basiscursus onderzoek IBHP draagt bij aan: 
·         specialistische kennis van een geesteswetenschappelijk vakgebied;
·         kennis van de theoretische en methodologische grondslagen van de geesteswetenschappen;
·         het vermogen op academisch niveau te denken, te handelen en mondeling en schriftelijk te communiceren;
·         het vermogen een wetenschappelijke probleemstelling te ontwikkelen’
·         het vermogen tot het formuleren van wetenschappelijke kritiek op het werk van vakgenoten;
·         de analytische en redeneervaardigheden die nodig zijn om geesteswetenschappelijke kennis kritisch te beschouwen;
·         het vermogen de gangbare wetenschappelijke begrippen en methoden van IBHP te hanteren;
·         het vermogen om het resultaat van eigen onderzoek weer te geven in een coherent betoog dat wordt afgesloten met een heldere, synthetiserende conclusie die bijdraagt aan de beantwoording van een onderzoeksvraag of de oplossing van een probleem.
·        
Een TCS- of LAS-student beschikt na afronding  over voldoende kennis en vaardigheden op gebied van onderzoek op het terrein van de internationale betrekkingen in historisch perspectief (gebruikelijke methodes, theoretische benaderingen ('scholen'), relevante apparaten en instellingen, belangrijkste onderzoeksgebieden en conventies m.b.t. stijl en annotatie) om deel te nemen aan cursussen op niveau 3 van de opleiding Geschiedenis binnen de hoofdrichting Internationale Betrekkingen in historisch perspectief.

 
Inhoud
Dit vak is een eerste introductie tot de Internationale Betrekkingen in historisch perspectief (IBHP) en biedt meteen een oriëntatie op de gelijknamige TCS-hoofdrichting.
De cursus heeft twee aspecten: aan de ene kant maken studenten kennis met de theoretische fundamenten van de wetenschappelijke bestudering van de internationale betrekkingen en aan de andere kant met de praktijk van onderzoek en schrijven zoals met name historici van de internationale betrekkingen dat doen. Daartoe zijn er twee werkvormen.
In het theoretische deel staan de deelnemers in enkele hoorcolleges en aan de hand van een handboek en enkele aanvullende teksten stil bij de belangrijkste kenmerken van een wetenschappelijke, professionele omgang met internationale betrekkingen. 
Dat vakgebied beweegt zich op het snijvlak van geschiedenis en politicologie. Aan bod komen daarom onder meer vragen over de studie van het verleden en de positie van de geschiedwetenschap binnen de geesteswetenschappen. Wat is het verschil tussen wetenschappelijke en populaire benadering van het verleden? Hoe onderscheiden we historische ‘feiten’ enerzijds en interpretaties anderzijds? Daarnaast speelt de rol van sociaalwetenschappelijke (vooral politicologische) benaderingen van de internationale politiek een belangrijke rol. Vroeger stonden twee benaderingen van de buitenlandse politiek ver van elkaar. Historici bestudeerden de relaties tussen staten aan de hand van vooral diplomatieke bronnen en politicologen hanteerden vooral theorieën over internationale machtsmechanismen. Binnen Internationale Betrekkingen in historisch perspectief worden die beide benaderingen gecombineerd – de hoorcolleges dienen mede om de studenten met die bijzondere benadering vertrouwd te maken.
In het praktijkdeel gaan de studenten zelf aan de slag. Ze zetten zelfstandig een klein historisch onderzoek op over een buitenlands-politiek onderwerp, waarvoor ze onder meer enkele primaire bronnen analyseren. Dat onderzoek resulteert in een kort paper. In werkcolleges en met behulp van de Onderzoekgids Geschiedenis (http://ong.wp.hum.uu.nl), worden de studenten stap voor stap naar dat eindresultaat geleid. In peer review-bijeenkomsten bespreken ze elkaars werk.
Deze cursus bereidt studenten voor op de kernpakketten in de TCS-hoofdrichting International Studies. De cursus bouwt voort op het academische vaardigheden onderwijsonderwijs op gebied van lezen, samenvatten, presenteren en schrijven voor TCS-studenten in de Thematisch Oriënterende Cursussen.
 
SluitenHelpPrint
Switch to English