SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TC2V11004
TC2V11004
Basiscursus letterkundig onderzoek
Cursus informatie
CursuscodeTC2V11004
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Training van onderzoeksvaardigheden voor letterkundig onderzoek: het leren toepassen van relevante theoretische benaderingen; verder aanleren van bibliografische vaardigheden (zoeken en noteren); leren een letterkundig (deel)onderzoek op te zetten, uit te voeren en er verslag van te doen in een wetenschappelijk werkstuk (nota). Een student beschikt na afronding  over voldoende kennis en vaardigheden op gebied van letterkundig onderzoek  (gebruikelijke methodes, theoretische benaderingen ('scholen'), relevante apparaten en instellingen, belangrijkste onderzoeksgebieden en conventies m.b.t. stijl en annotatie)  om deel te nemen aan cursussen op niveau 3 op dit vakgebied binnen de gekozen hoofdrichting. Deze basiscursus letterkundig onderzoek draagt bij aan:
1. Specialistische kennis van de literatuurwetenschap;
2. Kennis van de theoretische en methodologische grondslagen van en thema’s en debatten binnen de geesteswetenschappen;
3. Het vermogen op academisch niveau te denken, te handelen en mondeling en schriftelijk te communiceren;
4. Het vermogen een wetenschappelijke probleemstelling te ontwikkelen; 
5. Kennis en vaardigheden die nodig zijn om geesteswetenschappelijke kennis kritisch te beschouwen;
6. Het vermogen de gangbare wetenschappelijke begrippen en methoden van de literatuurwetenschap te hanteren;
7. Het vermogen om het resultaat van eigen onderzoek weer te geven in een coherent betoog dat wordt afgesloten met een heldere, synthetiserende conclusie die bijdraagt aan de beantwoording van een onderzoeksvraag of de oplossing van een probleem;
Inhoud
In deze cursus worden enkele toonaangevende methoden in het letterkundig onderzoek toegelicht, toegepast en gesitueerd in een breed kader van geesteswetenschappelijk onderzoek. Je leert welke methodologische, analytische en interpretatieve benaderingen in de literatuurwetenschap zijn ontwikkeld en welke onderzoeksvaardigheden noodzakelijk zijn voor wetenschappelijk letterkundig onderzoek. Daarnaast pas je die benaderingen toe op een primaire casus en oefen je met de aangereikte onderzoeksvaardigheden. Aan de hand van een centrale tekstcasus, een aantal hoofdstukken uit Het leven van teksten (Brillenburg Wurth &Rigney) en andere relevante achtergrondstudies, leer je diverse benaderingswijzen van literatuur kennen.
Theoretische reflectie op die benaderingen vindt vooral plaats in de hoorcolleges.
Praktische oefeningen daarbij komen in de werkcolleges aan de orde. Bibliografisch zoeken, het samenstellen van een bibliografie 'volgens de regels' en het wetenschappelijk schrijven krijgen afzonderlijk aandacht in wekelijkse oefenopdrachten en vervolgens gezamenlijk in de eindnota.
Een verplichte bibliotheekinstructie voor gevorderden, inclusief kennismaking met een gangbaar geautomatiseerd bibliografisch programma, maakt deel uit van de cursus. 
Deze cursus bereidt studenten voor op de kernpakketten in de volgende TCS-hoofdrichtingen:
- Moderne letterkunde,
- Postcolonial and gender studies,
- Middeleeuwen en Renaissance studies,
- Klassieke talen en culturen
- Talen voor educatie.

De cursus bouwt voort op het academische vaardigheden onderwijsonderwijs op gebied van lezen, samenvatten, presenteren en schrijven voor TCS-studenten in de Thematisch Oriënterende Cursussen
SluitenHelpPrint
Switch to English