SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: 201200005
201200005
Cultuurvergelijking: Theorie en onderzoek
Cursus informatie
Cursuscode201200005
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Na afloop van de cursus kunnen studenten de belangrijkste epistemologische en methodologische kwesties in de crossculturele psychologie benoemen en begrijpen. Dit betekent dat zij in staat zijn de kwaliteit van cultuurvergelijkend onderzoek te beoordelen, en kritisch kanttekeningen te plaatsen bij 'traditioneel' psychologisch onderzoek. Ook kunnen studenten verklaringen bieden voor culturele verschillen en hebben zij weet van de toepassingsmogelijkheden van de crossculturele psychologie.

De doelen van de cursus komen uitgebreid in de toetsing terug. Het tentamen bevat (inzicht)vragen naar de oorzaken, betekenis en (praktische) consequenties van culturele verschillen. De studenten presenteren een empirisch artikel, en leveren kritisch commentaar op onderzoek dat door andere studenten wordt gepresenteerd. Tot slot schrijven de studenten een paper waarin zij verschillende (crosscultureel) psychologische studies kritisch bespreken.
Inhoud
Bij cultuurvergelijking gaat het om de vraag welke aspecten van het menselijk psychologisch functioneren universeel zijn, en welke aspecten afhangen van de culturele context(en) waarin mensen zich bevinden. De psychologie heeft traditioneel weinig aandacht voor die vraag (gehad) en haar inzichten zijn vooral gebaseerd op onderzoeken in westerse populaties. De cursus cultuurvergelijking verschaft een gedegen inleiding in de crossculturele psychologie, en beoogt daarmee een kritische blik op de 'traditionele' psychologie te bewerkstelligen. Drie onderdelen komen aan de orde.  Allereerst gaan we in op basale epistemologische en methodologische kwesties, zoals de vraag of mensen uit verschillende culturen überhaupt met elkaar vergeleken kunnen worden, en zo ja, welke methodologische eisen dan aan dergelijke vergelijkingen gesteld zouden moeten worden. Ten tweede behandelen we verschillende verklaringen voor culturele verschillen en de gevolgen van deze verschillen. We doen dit aan de hand van diverse onderwerpen, zoals opvoeding, zelfperceptie en moreel redeneren. Tot slot bestuderen we de toepassingsmogelijkheden van de crossculturele psychologie op verschillende gebieden (interculturele relaties, werk, gezondheid).
Academische vaardigheden
  • Het verwerven van kennis en inzicht
  • Oordeelsvorming
  • Communicatievaardigheden (schriftelijk en mondeling) 
SluitenHelpPrint
Switch to English