SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: TC3V14001
TC3V14001
Theorie en Praktijk van Geesteswetenschappen: filosofie, geschiedenis en kritiek van de humaniora.
Cursus informatie
CursuscodeTC3V14001
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
· Studenten kunnen mondeling en schriftelijk reflecteren op theorie en praktijk van de wetenschapsbeoefening binnen hun eigen specialisme of TCS-hoofdrichting en daarbij op academische wijze gebruik maken    van concepten en redeneringen ontleend aan wetenschapsfilosofie, wetenschapsgeschiedenis en kritische wetenschapsstudies.
·  Studenten kunnen deze reflectie op eigen specialisme verbinden met debatten over theoretische en methodologische grondslagen van de geesteswetenschappen en kennis over de bredere wetenschappelijke    en maatschappelijke contexten waarbinnen de geesteswetenschappen functioneren.

Inhoud
In deze cursus maken gevorderde bachelor studenten geesteswetenschappen (gw) nader kennis met discussies over wetenschap in het algemeen en over gw in het bijzonder. Zij schrijven tijdens de cursus een aantal beschouwingen over de wetenschapsbeoefening binnen hun eigen specialisme en maken daarbij gebruik maken concepten en redeneringen uit (1) wetenschapsfilosofie, (2) wetenschapsgeschiedenis en (3) kritische wetenschapsstudies. Uitgangspunt van de cursus is de diversiteit van vakgebieden en specialismen binnen de geesteswetenschappen. De volgende thema’s komen aan de orde:
1.     Wetenschapsfilosofie (wat is kennis? Wat zijn wetenschappelijke methodes? Wat is verschil tussen verklaren en interpreteren?  Hoe onderscheiden gw zich van natuur- of sociale wetenschappen? Hoe werken zij er mee samen? Wat is de talige wending (linguistic turn) en wat betekent zij voor gw?
2.     Wetenschapsgeschiedenis (Wanneer zijn GW ontstaan? Sinds wanneer vormen zij een eenheid? Welke rol speelden sekse, huisdkleur en klasse in het ontstaan van de gw? Zijn de geesteswetenschappen versplinterd of juist multidisciplinaire verzamel-studies? Wat betekenen nieuwe media en digitalisering voor de studie van taal, cultuur, geschiedenis en communicatie?)
3.     Wetenschapskritiek (Wiens vragen beantwoorden de geesteswetenschappen?  Functioneren geesteswetenschappers nationaal, Europees, Westers of mondiaal? Welke economische waarde heeft kennis van taal, cultuur, geschiedenis? Wat kunnen gw bijdragen aan de oplossing van de grote maatschappelijke problemen van onze tijd?  Waar ligt de grens tussen wetenschap en politiek, tussen wetenschap en commercie? Tussen wetenschap  en hobbyisme??) 
 
Opzet
Studenten bestuderen wetenschapsfilosofische teksten en volgen hoorcolleges. De wekelijkse werkcolleges bestaan uit intensieve peerreviews, presentaties, bespreking van collegestof en discussies naar aanleiding van actualiteit. De cursus is schrijf-intensief: studenten schrijven en herschrijven beschouwingen en stellen tenslotte een dossier van ca. 4000 woorden over hun specialisme  samen.
De cursus is verplicht voor TCS studenten die deze cursus in hun derde jaar volgen. Zij schrijven tijdens deze cursus hun vierde reflectieopdracht voor hun portfolio. De docent geeft feedback op deze opdracht en tekent voor voldaan. Studenten van andere GW bachelor opleidingen zijn zeer welkom. 
SluitenHelpPrint
Switch to English