SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GE3V14053
GE3V14053
Onderzoeksseminar III C
Cursus informatie
CursuscodeGE3V14053
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Onderzoeksseminar-III is gericht op het zelfstandig kunnen uitvoeren van onderzoek op een bepaald onderwerp, met als resultaat een eindwerkstuk waarin je de vaardigheden tot wetenschappelijk denken, argumenteren en rapporteren demonstreert. Met dit eindwerkstuk sluit je je bachelor af. Je dient zelfstandig relevante bronnen en literatuur te zoeken, deze kritisch te analyseren binnen het kader van een eigen onderzoeksvraag, en de bevindingen te toetsen aan de "stand der wetenschap".
Inhoud
Het onderzoeksseminar III C wordt in 2016-2017 voor het laatst aangeboden voor studenten die vóór 2013 zijn gestart met de opleiding Geschiedenis en in 2016-2017 kunnen en willen afstuderen. 
Dit onderzoeksseminar van 7,5 ECTS wordt gevolgd door het schrijven van de BA scriptie in blok 4 (7,5 ECTS). 

Let op: OS IIIC in blok 3 en het BA Eindwerkstuk in blok 4 zijn alleen toegankelijk voor studenten die in blok 1-2 een OSII volgen óf door (aantoonbare) overmacht in blok 1 het OS III A niet kunnen volgen.

Werkgroep 1: Kolonialisme en postkolonialisme - Hans van der Jagt
Kolonialisme is weer actueel. Discussies over racisme, discriminatie van minderheden, moslims, Oost-West en cultuurbotsingen hebben te maken met het koloniale en imperiale verleden van Nederland. Niet zelden wordt hierbij het verleden misbruikt voor het staven van hedendaagse argumenten. Wat weten we eigenlijk van het Nederlandse kolonialisme? Door welke ideeën zijn we beïnvloed en is ons beeld bepaald? Het onderzoeksseminar analyseert verschillende perspectieven op het Nederlandse kolonialisme in de 19de en 20ste eeuw. Daarbij richt het zich op Nederlandse activiteiten in Zuidoost-Azië, de Caraïben en Zuid-Amerika met aandacht voor expansiegeschiedenis, geopolitiek imperialisme, afschaffing van de slavernij, cultuur, politieke processen, religie (islam), de relatie tussen Oost-West, koloniale oorlogvoering, dekolonisatie en Post-Colonial Theory. Studenten schrijven een prikkelende, kritische scriptie, gebaseerd op primaire bronnen (archiefmateriaal), literatuurstudie en met aandacht voor het historiografische debat.

Werkgroep 2: De internationale context van democratisering - Stefanie Massink
In de jaren zeventig, tachtig en negentig van de twintigste eeuw vond een wereldwijde democratiseringsgolf plaats die door Samuel Huntington bestempeld werd als de "derde democratiseringsgolf." In deze periode democratiseerden meer dan dertig landen op verschillende continenten. Onderzoekers bestudeerden aanvankelijk de verschillende interne aspecten van democratisering. Hoewel niet te ontkennen valt dat binnenlandse ontwikkelingen een aanzienlijke rol spelen in democratiseringsprocessen, voltrekken regimewijzigingen zich doorgaans niet in isolatie van gebeurtenissen en invloeden van de buitenwereld. Geopolitieke ontwikkelingen en de belangen van externe statelijke en niet-statelijke actoren in een bepaald land spelen vaak een rol in democratiseringsprocessen. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor deze internationale factoren en actoren van democratisering. In het eerste deel van dit seminar bestuderen studenten de internationale context van democratisering vanaf 1974 tot heden. Door het kritisch lezen en bespreken van secundaire bronnen maken studenten kennis met dit onderwerp. Daarnaast werken studenten tijdens de bijeenkomsten met primaire bronnen. Tijdens blok 2 schrijven studenten een scriptie. Studenten bereiden zich in blok 1 al voor op dit intensieve schrijftraject onder andere door het bepalen van het onderwerp, de probleemstelling, het maken van een opzet en het uitwerken van een schrijfplan. 


Let op: 
OSIII is een op zichzelf staande cursus en wordt als apart cijfer voor 7,5 ECTS ingevoerd. Als je het BA eindwerkstuk (7,5 ECTS)  in het verlengde van OSIII volgt, hoef je je daar niet apart voor in te schrijven. Je schrijft het BA eindwerkstuk bij dezelfde docent in blok 2. 
 
De toetsing van OSIII is als volgt: 30% tentamen over gelezen literatuur (in week 3 of 4), 50% historiografisch essay als voorbereiding op het BA eindwerkstuk, 20% beredeneerde scriptieopzet. Indien de student OSIII wél haalt, maar het BA eindwerkstuk aansluitend niet, hoeft de student enkel het BA eindwerkstuk te herkansen.
SluitenHelpPrint
Switch to English