SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GK1V14001
GK1V14001
Twee eeuwen Nederland. De geschiedenis van Nederland in de 19de en 20ste eeuw
Cursus informatie
CursuscodeGK1V14001
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
De deelnemers verwerven kennis van en inzicht in de belangrijkste historische gebeurtenissen en ontwikkelingen van de Nederlandse geschiedenis van de afgelopen twee eeuwen. Tevens verkrijgen zij inzicht in enkele centrale historische debatten en leren zij omgaan met verschillende soorten historische bronnen. Ten slotte leren zij, door de nadere bestudering van een zelfgekozen bron en het maken van een bronverslag, deze te analyseren en in een historische context te plaatsen.  
Inhoud
De laatste twee eeuwen is het politieke landschap van Nederland, en daarmee het economische, culturele en sociale, ingrijpend veranderd. Veel hedendaagse verworvenheden zijn in het verleden hevig bevochten: kiesrecht, sociale voorzieningen, (seksuele) vrijheid. Zaken die nu normaal zijn - politieke partijen, werkende gehuwde vrouwen, burgerlijke vrijheden - zijn vaak moeizaam tot stand gekomen. En de plaats van Nederland in de wereld is verschoven van grote koloniserende macht naar progressief gidsland. Ook blijken buitenlandse ontwikkelingen soms flink verweven met de Nederlandse politiek, zoals gedurende de twee wereldoorlogen, maar ook wat de Vietnamoorlog of de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog betreft. In deze cursus worden de voornaamste gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis van Nederland in de 19de en 20ste eeuw bestudeerd door middel van de colleges, de literatuur en veel verschillende soorten bronnen. Tevens kunnen studenten door middel van een zelfgekozen bron een aspect uitdiepen in een schriftelijk verslag.
 
Deze cursus wordt als academische contextcursus buiten domein aangeraden aan studenten Theater-, film- en televisiewetenschap, Wijsbegeerte en Nederlandse/Duitse/Franse/Engelse/Italiaanse/Keltische/Spaanse/Latijnse taal en cultuur, maar ook aan studenten Liberal arts en sciences en Taal- en cultuurstudie (met een relevante hoofdrichting), aangezien deze opleidingen veel raakvlakken met geschiedenis hebben en in deze cursus veel gebruik wordt gemaakt van literaire bronnen, visuele documenten en er aandacht is voor normatieve achtergronden van de politiek. Daarnaast is deze cursus geschikt voor studenten van andere studierichtingen binnen Geesteswetenschappen met een duidelijke interesse voor historische bronnen en geschiedenis in het algemeen
SluitenHelpPrint
Switch to English